În anul 2019, care tocmai a trecut peste 9 miliarde de lei au fost bugetați pentru plata pensiilor speciale, din care peste 8 miliarde pentru plata pensiilor militare de stat și 1 miliard a pensiilor de serviciu, însemnând un total, de aproape 160.000 de pensii speciale.
În iulie, anul trecut fostul Ministrul al Finanțelor, Eugen Teodorovici, anunța că vrea să introducă o „taxă de solidaritate” pentru pensiile speciale mai mari de 10.000 de lei. Totul a ținut doar o zi, pentru că Teodorovici a revenit ulterior, precizând că vizate sunt nu doar pensiile speciale, ci toate pensiile, și nici plafonul nu mai este sigur cel de 10.000 de lei. Tot în 2019, a existat un proiect privind eliminarea pensiilor și indemnizațiilor „speciale” care a fost aproape de a trece de Parlament.
Asta după ce a primit un raport favorabil din partea Comisiei pentru muncă și protecție socială, din Camera Deputaților, fiind vizate foarte multe categorii de persoane care primesc astfel de pensii, de la magistrați, la foștii președinți ai țării și polițiști.
Din fericire pentru beneficiarii acestor pensii, proiectul nu a trecut în Parlamentul României, astfel că se pot bucura în continuare de ele, cel puțin la începutul anului. Legea care trebuia să le elimine nu a fost votată la ultima ședință din Parlament, în ciuda dezbaterilor. Dacă se va vota sau nu proiectul de lege, vom afla abia după întoarcerea parlamentarilor din vacanță.
În momentul de față, conform statisticilor, în România există, aproape 150.000 de oameni care au primit pensie nu în funcție de cât au contribuit, ci în baza unor legi speciale. În total, în 2018, aceștia au încasat de la stat peste 8 miliarde de lei, potrivit economica.net, cu mult mai mult decât dacă pensia s-ar fi acordat în baza contribuției virate pe perioada carierei.
Cea mai mare pensie specială primită în România, este a unui magistrat și este în cuantumul sumei de 74.000 de lei, însă, dacă pensia ar fi fost dată în baza contribuției plătite la sistemul asigurărilor sociale de-a lungul carierei, acesta ar fi meritat mai puțin de 4.000 de lei.
Toate acestea vin în contextul ultimelor avertizări făcute de actualul Ministru al Muncii, Violeta Alexandru și a Casei Națională de Pensii Publice, care spun că o parte din pensionari vor putea primi în luna ianuarie a anului curent drepturile cuvenite mai târziu decât de obicei, din cauza sărbătorilor de iarnă.
Cei care nu vor avea nicio problemă în a-și primi banii sunt cei care au solicitat să primească pensia prin virament bancar. Subliniem faptul că Poșta Română virează în mod normal pensiile în perioada cuprinsă între 1-15 ale fiecărei luni.
Cei care nu se află în zilele respective la domiciliu, sunt nevoiți să meargă la ghișeele poștale în termen de două zile lucrătoare după ultima zi de plată a lunii în cauză. În contextul de mai sus, plata pensiilor pentru ianuarie 2020 se va decela cu câteva zile din cauza sărbătorilor de iarnă. Cei care primesc de obicei pensia prin poștă vor intra în posesia sumei până cel târziu 20 ianuarie.