Vacanțele la malul mării sunt desideratul fiecăruia dintre noi, și dacă mai pui că plajele din Grecia și apa mării de aici sunt curate, este rețeta perfectă, sau cel puțin așa se spune. Numai că, din când în când, turiștii descoperă lucruri aduse de valurile mării, așa cum este și episodul de față. O turistă româncă s-a în vacanță în Grecia și a fost surprinsă de ce a găsit plutind în apa mării, iar imaginile au devenit virale pe Internet. Citește mai departe și află ce sunt oasele de sepie, descoperite de turista noastră.
Dacă te-ai plimbat vreodată pe o plajă, sunt șanse mari să fi dat peste oase de sepie. Proprietarii de păsări de companie sunt, de asemenea, familiarizați cu acestea, deoarece sunt folosite ca supliment de calciu. Oasele de sepie pot fi găsite la toate speciile aparținând familiei Sepiidae. Această specie de viețuitoare marine face parte din grupul de animale cunoscut sub numele de cefalopode, alături de calamari, caracatițe și nautile.
Un astfel de episod a fost dezvăluit de o româncă ajunsă pe una din plajele de pe insula Thassos, în momentul în care vroia să intre în mare. După descoperire, femeia a postat poze cu ciudata viețuitoare, iar imaginile au devenit virale. Deși mulți internauți au dat tot felul de explicații, în cele din urmă cele mai pertinente au rezolvat misterul, spunând că, de fapt, misteriosul animal, nu era altceva decât un os de sepie.
Dar oasele de sepie nu sunt de fapt oase, nu seamănă deloc cu oasele din scheletul nostru. Sunt complet diferite de oasele reale din toate punctele de vedere al compoziției chimice, structura microscopică și procesul care le formează, deși au o funcție similară.
Oasele de sepie sunt structuri complexe care pot fi împărțite în două părți, și anume o secțiune mineralizată cu camere care formează cea mai mare parte a osului de sepie, și un scut organic dorsal. Partea cu camere este alcătuită din carbonat de calciu, ca și cochilia de melc, este dură, dar fragilă.
Scutul dorsal este alcătuit din chitină, aceeași substanță care se găsește în exoscheletul insectelor, și proteine. Osul de sepie acționează ca suport pentru corpul animalului, așa cum v-ați aștepta de la un os. În plus, ele funcționează și ca un dispozitiv de flotabilitate care ajută sepia să își controleze adâncimea în mare.
Firește, oasele de sepie sunt rămășițele sepiilor moarte. Acestea tind să ajungă pe plajele din întreaga lume. Este mai ușor să le găsești în zonele în care trăiesc sepiile, dar uneori, oasele de sepie pot fi transportate pe distanțe destul de mari în locuri în care nu trăiesc sepiile.
De exemplu, peste Atlantic, din Europa în America, sau peste Tasman din Australia în Noua Zeelandă. Așa este, în Noua Zeelandă nu trăiesc sepiile, deși adesea localnicii găsesc sepii pe țărm, fiind transportate tocmai din Australia.
Vezi și: Descoperire uluitoare pe plaja din Mamaia. Au ieșit la iveală după lărgirea plajei VIDEO
Același lucru se întâmplă și în Grecia, aceste rămășițe fiind aduse de valurile mării. Conform cercetătorilor marini, cunoscute sub numele de soupia în limba greacă, sepiile provin în mod obișnuit din apele Mării Mediterane din Grecia.
Asta pentru că nu este ușor să identifici o specie de cefalopode doar pe baza trăsăturilor observate pe oasele de sepie. Este mult mai ușor să identifici specia atunci când îi poți observa întregul corp. În plus, oasele de sepie sunt de obicei toate deteriorate și rupte, ceea ce face lucrurile și mai dificile.