Una dintre cele mai populare plaje de pe litorarul românesc, plaja Mamaia, a suferit modificări considerabile. Autoritățile au decis lărgirea plajei, iar asta spre bucuria turiștilor care abia așteaptă sezonul estival. Amenajările au decurs bine, până la un punct.
Demersurile făcute de autorități de a reamenaja plaja Mamaia au început încă de anul trecut, după terminarea sezonului estival. Proiectul este unul mai amplu și cuprinde și alte stațiuni de pe malul Mării Negre.
Proiectul este evaluat la peste 750 de milioane de euro, și mai cuprinde, în afară de plaja Mamaia, și stațiunile Edighiol și Periboina, faleza Constanței, în zona Cazino, Agigea, Eforie, Costinești, Năvodari, Olimp, Jupiter-Neptun, Balta Mangalia-Venus-Aurora, Mangalia-Saturn, 2 Mai.
Cercetătorii marini și arheologi au avut deja parte de o mare surpriză, atunci când au descoperit monede antice la 12 km distanță în largul mării, în dreptul plajei Modern din Constanta.
Era prima descoperire majoră. Despre acea descoperire reprezentanții arheologilor declarau că până în prezent pe litoralul românesc nu au mai fost excavate alte vestigii:
”Noi suntem doar specialiștii care constatăm la fața locului dacă respectivul perimetru are sau nu potențial arheologic. La momentul din 2017, noi nu am constatat niciun fel de element în zona respectivă.
În perimetrele puse la dispoziție de către beneficiar nu am constatat niciun element de interes istoric sau arheologic.”, declara Cătălin Dobrinescu, cercetător arheolog UNESCO.
În urma săpăturilor pentru reamenajare de pe plaja Mamaia cercetătorii au făcut o nouă descoperire și mai importantă decât cea relatată anterior. Aceștia vorbesc de roci vechi de 30.000 de ani descoperite pe plaja Mamaia, în care au găsit încastrate sute de scoici.
”Rocile de metamorfoză care au fost identificate reprezintă un procent aproape nesemnificativ din totalul cantității de nisip care este depus pe plajă. Ca și procent ele sunt 0,000001 % din tot volumul de înnisipare.”, declară Nicușor Buzgaru, director adjunct ABADL.
Noile descoperiri nu fac altceva decât să întărească presupunerile făcute de cercetători cu privire la originile actualei Mări Negre. În urmă cu mai mult de 30.000 de ani aici s-ar fi aflat un lac cu apă sărată și apă dulce. După multe modificări lacul a devenit ceea ce cunoaștem astăzi ca fiind Marea Neagră.
”Odată ce a început retragerea nivelului mării și vorbim de 20-30 de mii de ani aceste sedimente rămân izolate pe uscat cu cochilii cu tot ce există în ele”, declară geologul Glicherie Caraivan.
O altă teorie legată de originile Mării Negre au legătură cu celebrul Potop al lui Noe. Doi oameni de știință de la Universitatea Columbia spun că a existat un potop în regiunea Mării Negre.
Ei cred că Marea Neagră a fost cândva un lac izolat de apă dulce. Odată cu descoperirea acestor roci, se pare că teoria americanilor se dovedește a fi adevărată. Cel puțin cea legată de originile reale ale Mării Negre.