S-a aflat în sfârșit motivul pentru care unii oameni nu se îngrașă niciodată, indiferent de cât de mult mănâncă

S-a aflat în sfârșit motivul pentru care unii oameni nu se îngrașă niciodată, indiferent de cât de mult mănâncă
S-a aflat în sfârșit motivul pentru care unii oameni nu se îngrașă niciodată, idiferent de cât de mult mănâncă.

Oamenii de știință descoperă „genul subțire” explicând de ce unii oameni rămân slabi fără să încerce. În timp ce unii oameni încearcă să-și tragă blugii fără să respire și nu sunt puțini.

S-a aflat în sfârșit motivul pentru care unii oameni nu se îngrașă niciodată, indiferent de cât de mult mănâncă

Cu toate acestea, există cei care, aparent, sunt capabili să rămână subțiri, fără să spargă o transpirație; bătându-se pe tratamente zaharoase, fără a fi nevoie să-și desprindă centurile.

O echipă de oameni de știință consideră că au descoperit o „genă subțire”, ceea ce ar explica de ce unii oameni nu se luptă la fel de mult ca alții pentru a-și menține greutatea. Gena în cauză este cunoscută sub denumirea de limfom kinază anaplastică (ALK) și este localizată în hipotalamus, regiunea creierului responsabilă de controlul apetitului și de modul în care un individ controlează grăsimea.

Studiu 47102 persoane din Estonia

Pentru studiul, publicat în revista științifică Cell, cercetătorii au căutat într-o bază de date de 47102 de persoane din Estonia cu vârste cuprinse între 20 și 44 de ani. Aceasta a inclus informații clinice, precum și probe biologice. Echipa a identificat indivizi subțiri, sănătoși, în cel mai mic procent de 6% din greutate. Cei identificați ca fiind în procentul 30 – 50 au fost grupul de control, în timp ce cei din procentul de 95 au fost marcați ca grupul obez.

O persoană aflată pe cântar.
S-a aflat în sfârșit motivul pentru care unii oameni nu se îngrașă niciodată, idiferent de cât de mult mănâncă.

Apoi, oamenii de știință au procedat la identificarea unor variante de gene care au apărut mai des în grupul subțire. Apoi au căutat genele în muște, în încercarea de a le identifica pe cele cu o istorie evolutivă îndelungată, alegând ALK drept o „genă subțire” probabilă. Pentru a afla dacă ALK joacă un rol în controlul greutății, cercetătorii au experimentat cu gena în muște și au descoperit că nivelurile de trigliceride – forma pe care majoritatea grăsimilor o iau atât în ​​alimente, cât și în corpurile umane – au fost reduse.

Gena ALK experimentată și pe șoareci

După repetarea aceleiași tehnici la șoareci, s-a constatat că animalele au pierdut în greutate și nu au devenit obezi. Acest lucru a fost în ciuda lor urmând aceeași dietă și au aceeași cantitate de mișcare ca și alți șoareci.

Potrivit cercetătorilor, experimentele de șoareci sugerează că ALK afectează un circuit cerebral care spune țesutului adipos să ardă mai multe calorii.

Concluzia autorilor studiului

Autorii studiului au scris că persoanele subțiri sănătoase, au deseori dorința de a crește în greutate și au un aport normal de alimente și adesea gustări, ceea ce indică faptul că au o metabolizare mai degrabă decât o greutate corporală mică. Co-autor al studiului, Dr. Josef Penninger, consideră că cercetarea ar putea duce la tratamente pentru obezitate, dar a adăugat:

„Evident, o pastilă nu poate înlocui un stil de viață sănătos”, deși impactul acestei cercetări ar putea fi „imens pe termen lung”, transmite Newsweek.

Pe viitor, vor fi necesare studii mai ample pentru a examina măsura în care genele pot avea impact asupra creșterii în greutate.