S-a aflat adevărul despre moartea mezzosopranei Maria Macsim Nicoară. Nu a fost un accident, experții au dat verdictul trist

S-a aflat adevărul despre moartea mezzosopranei Maria Macsim Nicoară. Nu a fost un accident, experții au dat verdictul trist
S-a aflat adevărul despre moartea mezzosopranei Maria Macsim Nicoară.

S-a aflat adevărul despre moartea mezzosopranei Maria Macsim Nicoară. Ce verdict au dat experții în acest caz. Familia luptă pe cont propriu pentru descoperirea adevărului.

S-a aflat adevărul despre moartea mezzosopranei Maria Macsim Nicoară

Astfel, opiniile experților interni și externi pe care sora artistei i-a consultat indică spre lovituri multiple și violente, iar căderea pe scări este total exclusă.

După aproximativ 9 luni de când mezzosoprana Maria Macsim Nicoară a murit, fără a putea lăsa mărturie ce anume s-a întâmplat în noaptea dintre 9 și 10 mai 2020, oamenii legii consideră că și-au făcut datoria.

Din primăvara acestui an, dosarul de omor a fost clasat din lipsă de probe și a rămas pe rolul instanței de judecată ca să fie cercetată numai infracțiunea de lăsare fără ajutor a unei persoane aflate în dificultate. Însă aflarea adevărului a fost pentru părinții și frații artistei dispărute o misiune, fiind convinși că adevărul va fi dezvăluit și probat în instanță.

Pentru aceasta, familia a apelat la consultanță atât în țară, cât și peste Ocean, la expertize extrajudiciare, ca să afle cum a fost posibilă tragedia dintr-o simplă cădere pe scări, cu farfuria în mână, iar farfuria a rămas întreagă, în timp ce mezzosoprana a suferit fracturi extrem de grave. Opiniile experților interni și externi sunt însă unanime când afirmă că fracturile și hemoragiile suferite au fost cauzate de episoade de o violență foarte mare.

„Am știut din prima clipă, de când am văzut fotografiile surorii mele de după așa-numitul «accident casnic», că nu putea ajunge într-o asemenea stare printr-o simplă cădere pe scări. Și intuiția nu m-a înșelat niciodată.

O confirmare în plus despre violența la care a fost supusă mi-a venit când am adus-o acasă la noi și am văzut urmările așa-numitului ”accident casnic”, infirmitățile pe care le avea (pareză, afazie, afagie etc.), dar și teroarea din privirea ei, însoțită de un tremur aproape permanent”, a declarat Elena Hereș, sora mezzosopranei, potrivit bzi.ro.

Lipsesc oare loviturile pe părțile proeminente și vânătăile de pe suprafețe mari pe corp de la contactul cu scările? Iată că familia artistei a încercat să afle singură adevărul.

„Din aceste considerente, văzând slaba și ineficienta investigație a acestui caz și având convingerea că adevărul e altfel decât s-a prezentat oficial, am apelat la experți în criminalistică, medicină, fizică, biomecanică, chiar și din afara țării, pentru a descoperi ceea ce ni se ascunde sau nu se dorește a fi cercetat despre cazul morții surorii mele. Și ce am descoperit?! Că nu se confirmă căderea pe scări!

Lipsa loviturilor pe părțile proeminente, lipsa vânătăilor pe suprafețe mari pe corp de la contactul cu scările, loviturile situate bilateral și multe alte amănunte pe care le vom prezenta în instanță arată un lucru cert: nu a fost o cădere pe scări! Am întrebat specialiștii: ”Atunci ce a fost?”.

Și, după măsurători, comparații, cercetări de ultimă oră în domeniu, specialiștii au concluzionat: a fost violență! Gravitatea, amplasarea și urmările fracturilor demonstrează clar că au existat mai multe episoade de agresiune foarte violentă în acea noapte!”, a mai precizat sora artistei, potrivit sursei citate.

„Socotesc că mi-a fost afectat dramatic dreptul la un proces echitabil”

După clasarea dosarului de omor, familia nemulțumită de soluție a făcut mai multe plângeri către Parchet ca să se redeschidă dosarul și să se reia cercetările și a adresat mai multe solicitări pentru elucidarea cazului. Însă nici până la această dată rudele artistei nu au primit vreun răspuns oficial, deși prima plângere a fost trimisă pe 7 mai 2021, nerespectându-se un termen legal. Familia a fost nevoită să sesizeze Inspecția Judiciară privind încălcarea îndatoririlor de serviciu, de două ori.

„Socotesc că mi-a fost afectat dramatic dreptul la un proces echitabil, într-un termen rezonabil, și există suspiciunea de zădărnicire a aflării adevărului. Toate acestea reprezintă o încălcare a conduitei profesionale și a îndatoririlor de serviciu”, a mai precizat sora mezzosopranei Maria Macsim Nicoară.

„Un singur aspect credem că este relevant în acest sens: probele biologice recoltate în timpul anchetei la fața locului (de pe pereți, de pe haine, de pe scări) au fost puse în saci, numerotate și fotografiate. Nimeni nu le-a trimis la vreo analiză, nu le-a cercetat, nu s-a tras vreo concluzie referitoare la acestea, așa cum consider că era nu numai necesar pentru anchetă, ci chiar obligatoriu. Și, mai mult, unele dintre aceste probe au fost contaminate prin neglijența celor care le-au prelevat!

În felul acesta, nu se va găsi niciun răspuns la vreo întrebare, din cele multe care ne frământă, despre tragedia surorii mele. Suntem convinși că, în ciuda tuturor dificultăților, vom ajunge într-o zi, nu prea îndepărtată, să avem rezolvat cazul mezzosopranei de la Iași, Maria Macsim Nicoară”, a încheiat Elena, sora artistei, potrivit sursei citate.

Urmăriți Playtech.ro și pe