Ryanair se află în mijlocul unui scandal mediatic de proporții, după ce a refuzat îmbarcarea unui pasager care finalizase procesul de check-in și trecuse de toate formalitățile din aeroport.
Oficialii companiei aeriene Ryanair se află într-un proces complex de mediere al unui conflict declanșat de angajații gigantului. Evenimentul s-a petrecut într-un aeroport din Norvegia, iar ca situația să fie și mai gravă, a fost implicat un refugiat arab.
Iyad El-Baghdadi este un activist cunoscut pentru implicarea sa în Primăvara Arabă. El provine din Emiratele Arabe Unite și a obținut azil politic în Norvegia în 2015.
Îmbarcarea bărbatului a fost refuzată de către angajații Ryanair ca, după câteva ore, oficialii companiei să-și ceară scuze pentru neplăcerile create. Iyad El-Baghdadi încerca să ajungă din Norvegia în Dublin, Irlanda, la momentu în care nu i s-a permis să urce în avion. În contextul în care acesta avea toate documentele necesare, nu a durat mult până când știrea a făcut înconjurul lumii. Conform celor de la CNN, aceasta ar putea deveni o pată neagră pe CV-ul Ryanair și va fi percepută ca un precedent trist pentru compania low-cost.
La scurt timp după eveniment, Iyad El-Baghdadi a detaliat incidentul pe Twitter și și-a rugat urmăritorii să-l distribuie în toate direcțiile. El ar fi trebui să călătorească către Dublin cu un avion al companiei Ryanair care a decolat miercuri la ora 10:30, dar nu a fost lăsat să urce la bord. „Am sunat ieri la ambasada irlandeză pentru a fi sigur că pot călători, dar Ryanair mi-a refuzat îmbarcarea fără a-mi da niciun motiv. Mi-au spus că supervizorul este ocupat”, a declarat Baghdadi pentru CNN.
Declarația Ryanair pe marginea subiectului a fost una cât se poate de scurtă. „Acest client a fost refuzat la îmbarcare din cauza unei greșeli a personalului nostru, dar l-am contactat direct și va călători spre Irlanda astăzi (n.r. miercuri).“ Guvernul irlandez informează pe site că titularii „documentelor de călătorie ale Convenției (n.r. Acordul european privind abolirea vizelor pentru refugiați) nu au obligația de a deține o viză irlandeză pentru sejururi scurte de până la 90 de zile în Irlanda”.
Din câte se pare, angajații Ryanair nu au cunoscut legile în vigoare din domeniul în care activează și i-au făcut, în mod gratuit, viața grea unui activist de origine arabă. „Pentru ca titularul unui astfel de document de călătorie să fie scutit de o obligație de viză irlandeză pentru șederi scurte, documentul de călătorie trebuie eliberat de un stat european care este parte contractantă la” Acordul european privind abolirea vizelor pentru refugiați ” , afirmă site-ul web, adăugând o listă de țări care include Norvegia.