Compania uriașă care suspendă activitatea în Rusia și Belarus. 15.000 de angajați vor suferi

Compania uriașă care suspendă activitatea în Rusia și Belarus. 15.000 de angajați vor suferi
Compania uriasa care suspenda activitatea in Rusia si Belarus. 15.000 de angajati vor suferi

IKEA, cel mai important brand de mobilă din lume, își suspendă activitatea în Rusia și Belarus, în semn de protest față de războiul pornit de Vladimir Putin în Ucraina. Această decizie va afecta un număr de aproximativ 15.000 de angajați. Prin adoptarea acestei măsuri radicale, compania suedeză se alătură altor zeci de companii cu extidere globală care și-au întrerupt activitatea pe teritoriul Federației Ruse din cauza confictului militar.

IKEA și-a suspendat activitatea în Rusia și Belarus

„Războiul are atât un impact uman uriaş, cât şi perturbări serioase ale lanţului de aprovizionare şi ale condiţiilor comerciale, motiv pentru care grupurile companiei au decis să întrerupă temporar operaţiunile IKEA în Rusia”, se arată într-o declaraţie comună a proprietarilor mărcii, Inter IKEA şi Ingka Group.

Gigantul suedeez este prezent în Rusia din anul 2000 și este unul dintre angajatorii principali din Occident. În Belarus, IKEA nu deține magazine, însă are câțiva furnizori.

Aceste decizii au un impact direct asupra a 15.000 de colegi de la IKEA. Ambițiile grupurilor de companii sunt pe termen lung și ne-am asigurat angajarea și stabilitatea veniturilor pentru viitorul imediat și le oferim sprijin acestora și familiilor lor din regiune”, se arată în comunicat.

Potrivit grupului, 47 de furnizori din Rusia și 10 din Belarus sunt afectați de această decizie.

Războiul devastator din Ucraina este o tragedie umană, iar empatia şi îngrijorarea noastră cea mai profundă se îndreaptă către milioanele de oameni afectaţi”, au precizat aceștia.

Managerul operaţiunilor de retail al grupului Ingka, Tolga Oncu, a declarat într-un interviu că toţi angajaţii care au de suferit vor fi plătiţi, în ruble, pentru cel puţin următoarele trei luni.

Grupurile companiei vor asigura stabilitatea locurilor de muncă şi a veniturilor şi le vor oferi sprijin acestora şi familiilor lor din regiune”, a precizat IKEA.

Zeci de companii mutinaționale au anunțat întreruperea activității în Rusia

Recent, o altă companie multinațională din Suedia, de această dată din industria de fashion, H&M, a întrerupt vânzările în Rusia și și-a manifestat îngrijorarea profundă față de situația tragică din Ucraina, precizând totodată că „este alături de toţi oamenii care suferă”.

În total sunt peste 70 de companii internaționale, din diferite industrii, care și-au închis deja deja afacerile în Rusia. Printre ele se numără Mercedes Benz, Apple, Google, BMW, Audi, Ford, Adidas, Coca Cola, Samsung.

Rușii vor pierde astfel sute de mii de locuri de muncă. În acest context și pe fondul scăderii puterii de cumpărare ca urmare a prăbușirei rublei, se preconizează că disperarea în rândul populației va ajunge la cote alarmante.

Revoltați de invadarea Ucrainei de către Rusia, oamenii organizează proteste tot mai ample în marile orașe rusești, în ciuda riscurilor la care se expun. Până acum, peste 7.000 de manifestanți au fost arestați de forțele de oridine, majoritatea din Moscova și Sankt Petersburg.

Urmăriți Playtech.ro și pe