VIDEO De ce rușii furau ceasurile românilor în război. Rusia nu vrea să știi

VIDEO De ce rușii furau ceasurile românilor în război. Rusia nu vrea să știi

În lupta cu Germania nazistă, Rusia a devenit un aliat al multor țări din Europa. Totuși, în urma soldaților ruși au rămas povești la fel de cutremurătoare ca-n urma soldaților naziști. Un fapt bizar e acum explicat.

Faptele rușilor în al Doilea Război Mondial sunt acum în atenția publicului, pentru că Ambasada Rusiei în România a încercat să distragă un pic atenția. Astfel, a publicat un mesaj în care reclamă că mai multe publicaţii din presa românească şi cea occidentală îi denigrează pe ostaşii Armatei Roşii.

Asta deși aceiași soldați „au eliberat de fascism ţările Europei de Est şi Europei Centrale”. Ce nu ar vrea Rusia să știi e însă ce-au mai făcut soldații în țările prin care au trecut. Unul dintre lucruri era că furtul nu le era străin. Mai ales furtul de ceasuri.

Publicația Adevărul a vorbit cu istoricul Mădălin Hodor ca să afle de ce soldaţii din Armata Roşie furau ceasurile românilor.

„[Conform unui ofiţer sovietic] în Armata Roşie doar ofiţerii aveau ceasuri, indispensabile pentru operaţiunile militare. Dar a avea ceas în ochii soldaţilor aduşi din cele mai îndepărtat unghere ale imperiului sovietic (a se vedea componenta Armatei Roşii după patru ani de război şi pierderi umane uriaşe – n.r.) însemna şi a controla timpul. Astfel procurarea unui ceas era pentru soldatul sovietic o chestiune de statut. Dacă avea ceas şi ştia ora urca în ierarhia socială. De unde şi ideea de a avea cât mai multe ceasuri şi confuzia cu orice obiect înzestrat cu un cadran şi un ac indicator”, a explicat Hodor.

Mai amuzant e că fix ceasul e o chestiune de dezbatere. Într-o poză celebră din al Doilea Război Mondial, Rusia a șters ceasul de la mâna unui soldat. Asta arată că atât URSS, cât și Rusia modernă se feresc de adevărul istoric pe care nu îl pot ascunde sub propagandă. Mai jos vezi un video care explică de ce a manipulat o poză iconică din război.