Românul judecat pentru crimele naziștilor lui Hitler. Ce acuzații i se aduc

Românul judecat pentru crimele naziștilor lui Hitler. Ce acuzații i se aduc
FOTO AdamTas / Flickr

Un român este judecat pentru că ar fi ajutat la uciderea a sute de oameni într-un lagăr nazist, acum 70 de ani. Bătrânul a fost gardian nazis la Stutthof, un lagăr de exterminare nazist din Polonia.

Dacă va fi găsit vinovat, Johann R., în vârstă de 94 de ani, riscă să stea 10 ani după gratii, pentru complicitate la crime în masă în lagărul de concentrare nazist, potrivit Digi24.

Acuzatul, Johann R. s-a născut în România, într-o comunitate de saşi transilvăneni. A recunoscut că a lucrat ca gardian în acel lagăr, dar a susţinut că nu ştie nimic despre asasinatele comise acolo. Însă procurorii îl acuză că a avut cunoştinţă de toate aceste fapte. Românul avea 18 ani când a fost trimis acolo şi a lucrat ca gardian din 1942 până în 1944.

Acesta a declarat la începerea procesului că ştia faptul că în lagăr se petreceau lucruri groaznice, dar că nu a luat parte la atrocităţi. Fostul gardian nazist de origine română a mai spus că nu s-a opus trimiterii sale în lagărul Stutthof, din Polonia, de teamă că va fi pedepsit.

În total, 65.000 de deţinuţi, dintre care 27.000 de evrei, au murit în lagărul Stutthof, din cei 110.000 încarceraţi acolo. Victimele au fost gazate, împuşcate în gât sau otrăvite. Altele au murit de frig sau de foame, slăbite de munca forţată.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI