Avionul futurist din China care bagă frica în americani

Chinezii au dezvăluit întregii lumi cel mai nou avion de luptă capabil să încline balanța în defavoarea americanilor în Asia și Pacific.

Chinezii nu vor să fie lideri doar în economie și politică. Ei încearcă să se impună și pe plan militar, așa că depun eforturi susținute pentru a fabrica noi arme și echipament militar care să nu-i mai facă dependenți de tehnologia altor țări.

În cadrul paradei militare Zhuhai, organizată de două ori pe an, a fost dezvăluit nou avion militar bimotor J-20, care ar trebui să fie rivalul avioanelor americane F-22 și F-35.

Din informații oficiale, se știe încă de anul trecut că statul chinez lucrează la găsirea unei soluții pentru a contrabalansa puterea de foc aerian din zona Asia-Pacific a americanilor. Acum, avioanele chinezești J-20 ar putea fi o reală amenințare pentru flota aeriană americană de aeronave capabile să alimenteze în aer avioanele de luptă ale SUA. Un J-20 este echipat cu patru rachete aer-aer de rază lungă și medie, arme pe care chinezii le vor de mult în dotarea armatei populare.

Spectacolul aviatic Zhuhai durează în fiecare an șase zile, dar acum, China chiar are cu ce să se laude, pentru că noul avion futurist ar putea ridica, în sfârșit, statul chinez la un nivel superior și să-l facă nu doar o putere economică, ci și militară. Oficialii americani se tem de mult de ziua când China ar putea deveni un nou stat ostil în regiunea Asia-Pacific.

Totuși, China vede ostilitate în influența alianței americano-japoneze din regiune și pare că vrea să-și securizeze poziția geostrategică.

Cu toate că avioanele par să fie fabricate exclusiv de chinezi, mai multe surse externe de presă menționează că motoarele ar fi rusești, ceea ce demonstrează că statul chinez nu este încă pregătit să-și dezvolte propria tehnologie și tehnică militară, dar face progrese rapide.

Ce au, însă, special acest aeronave J-20 este așa-numitul vector de tracțiune care folosește o duză la gurile de evacuare a emisiilor pentru a schimba direcția avionului cu mai multă precizie decât o fac flapsurile tradiționale.

S-ar putea să te impresioneze sau nu evoluția chinezilor, dar există și critici care spun despre China că este cu aproape 20 de ani în urmă din punct de vedere militar. Mă întreb la ce nivel se află România, prin comparație.

Sursa: CNN
DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI