Rusia își va consolida poziția de forță mondială pe piața mondială a grâului, în situația în care în acest sezon ar urma să fie responsabilă pentru o cincine din comerțul mondial, notează Bloomberg.
În ultimele două decenii, Rusia a trecut de la a fi o țară dependentă de importurile de grâu la una care este responsabilă pentru o cincime din vânzările mondiale, iar asta datorită solului fertil ce produce recolte mari la prețuri atractive. De altfel, peste 100 de țări, din Egipt și până în Filipine, achiziționează grâu din Rusia, iar Moscova dorește astfel să își mărească lista de cumpărători prin adăugarea de piețe unde grâul a fost exclus anterior din cauza prevederilor în ce privește calitatea cerealelor.
Recent, ambițiile Rusiei au depășit un punct de cotitură după ce Algeria, un mare cumpărător mondial de grâu, a permis ca Rusia să poată începe a exporta grâu pe această piață. De asemenea, anunțul autorităților algeriene vine după o decizie similară anunțată în 2019 de Arabia Saudită, o altă țară în care Rusia a avut probleme să intre în trecut.
„Se poate vedea o creştere uluitoare atât în ceea ce priveşte producţia, cât şi exporturile Rusiei”, a precizat James Bolesworth, director la firma britanică de consultanţă CRM AgriCommodities. „Rusia a investit puternic pentru a-şi creşte cota de piaţă şi acesta continuă să crească”, a notat James Bolesworth.
Săptămâna trecută, agenția de stat responsabilă de achizițiile de grâu în Algeria a anunțat că va accepta importuri de grâu din toate țările, chir și din Rusia, începând cu licitația următoare. Până în prezent, Rusia a putut să livreze doar cantități mici de grâu în Algeria, al treilea mare cumpărător mondial, ce până în prezent avea cerințe strict în ceea ce privește pagubele provocate de insecte.
În afara faotului că în acest an a început să exporte grâu în Arabia Saudită, Rusia și-a mai majorat și exporturile spre țări cum ar fi Turcia, Brazilia, Vietnam și Tanzania. Datorită celei de-a doua mari recolte înregistrate vreodată, Rusia ar urma să livreze în actualul sezon, care debutat la 1 iulie, o cantitate de aproximativ 37,5 milioane de tone de grâu, fapt ce îi va permite să redevină cel mai mare exportator mondial, notează Agerpres.
De altfel, livrările de grâu ieftin ale Rusiei au permis acesteia să preia o parte din cotele de piață ale SUA și UE, dominând vânzările spre state precum Egiptul, cel mai mare cumpărător mondial de grâu, unde în acest sezon grâul rusesc a câștigat aproximativ 80% din licitații. De menționat este și că o creștere a livrărilor rusești către Algeria ar putea însemna o lovitură grea pentru exportatorii francezi de grâu, deoarece Algeria este principalul lor client, iar exporturile Franței în afara UE sunt prognozate să se reducă chiar la jumătate în acest sezon.
Fermierii mari au progresat mult comparativ cu perioada cooperativelor agricole din Epoca URSS. Ei au folosit veniturile în creștere ca să investească în îngrășăminte, dar și în echipamente moderne ca să stimuleze și mai mult producția, iar de asemenea au extins și capacitățile de stocare ca să aibă un control mai mare asupra livrărilor și a păstra grâul în așteptarea unor prețuri mai bune.