Rusia a acordat o importantă parte din articolele din presă României și rachetelor Patriot primite de țara noastră. Mai îndirect, în presa din Rusia s-a vehiculat și ideea unor amenințări la adresa României, pe aceeași temă.
Agenția de presă Tass a acordat o atenție sporită noului sistem de rachete Patriot ajunse în România. Agenția a preluat un articol scris de o altă publicație rusească, Izvestia, intitulat ”Jocuri Patriot – România primește sistemul de rachete din SUA”.
”România a primit primul transport de rachete sol-aer SUA Patriot. Se așteaptă ca Bucureștiul să achiziționeze un total de șapte sisteme Patriot. Scopul este de îmbunătăți sistemul Aegis Ashore desfășurat de Statele Unite la Deveselu în 2015. România și alte țări din sud-estul Europei leagă procesul de reechipare de o amenințare care se presupune că se va monta de-a lungul flancului estic al NATO.”, scrie Izvestia.
România a intensificat în mod activ cooperarea militară și tehnică cu Occidentul. Pe lângă reechiparea aliaților săi din Europa de Est și de Sud, SUA ar putea crește numărul propriilor contingente militare cu sediul în România și țările partnere din această zonă.
În aceeași publicație din Rusia, Izvestia, Konstantin Bogdanov, cercetător la Academia de Științe din Rusia, constată că implementarea sistemelor în România nu este surprinzătoare.
„România este o țară cu coloană vertebrală. Desfășurarea contingentelor militare NATO este planificată în caz de amenințare. Gama acestor sisteme de apărare aeriană în timp de pace nu creează dificultăți pentru armata rusă, inclusiv pentru cei de serviciu în apropiere de Crimeea. Fără îndoială, aceste armamente vor fi considerate ținte atunci când planifică operațiuni ipotetice în România”, a declarat expertul pentru Izvestia.
Potrivit Ilya Kramnik, expert la Consiliul pentru Afaceri Internaționale al Rusiei, Moscova va răspunde probabil la poziționarea Sistemelor Patriot SUA în România.
„Astfel de lucruri nu vor fi niciodată ignorate. Probabil că se va acorda mai multă atenție capacităților aeriene ale Flotei Mării Negre . Dar și ale districtului militar sudic în ceea ce privește compensarea sistemelor de apărare aeriană. Există anumite arme, de exemplu, rachete anti-radar concepute pentru a neutraliza sistemele de rachete și radarele.”, a precizat Kramnik.
Forțele armate ale României au primit, săptămâna trecută, primul transport de rachete sol-aer Patriot. Acest lot vine ca parte a eforturilor de modernizare a capacităților militare ale țării. Rachetele sunt făcute de contractorul de apărare Raytheon.
În același timp, achizițiile recente de avioane de luptă F-16, fac parte din angajamentul României de a crește treptat cheltuielile militare la 2% din PIB până în 2024.
Acesta a fost nivelul minim cerut pentru membrii NATO. În 2018, președintele american Donald Trump a cerut membrilor NATO să mărească cheltuielile pentru apărare la 4% din PIB.
Din 2016, România găzduiește un sistem de rachete balistice din SUA la baza militară Deveselu, în sudul țării. Premierul României a declarat că rachetele au făcut țara mai sigură.
„Parteneriatul strategic dintre SUA și România se concretizează în continuare într-o relație militară și economică care este benefică României”, a spus Ludovic Orban.