Vladimir Putin, condamnat în unanimitate de senatul american drept un criminal de război. Cum va fi pedepsit

Vladimir Putin, condamnat în unanimitate de senatul american drept un criminal de război. Cum va fi pedepsit
Vladimir Putin, președinte rus

Senatul Statelor Unite a adoptat marţi în unanimitate o rezoluţie prin care preşedintele rus Vladimir Putin este condamnat drept criminal de război, după învazia tupelor rusești în Ucraina. Până în acest moment, bilanțul deceselor este devastator, liderul Kremlinului țintind, de asemenea, mulți civili, printre care și 100 de copii. Condamnarea lui Putin reprezintă o demonstraţie rară de unitate în Congresul american, acesta fiind profund divizat, a transmis Reuters.

Ce soartă ar putea avea Vladimir Putin

Rezoluţia inițiată de senatorul republican Lindsey Graham şi susţinută de senatorii ambelor partide are rolul de a încuraja Curtea Penală Internaţională de la Haga, dar şi alte state să vizeze armata rusă în orice investigaţie a crimelor de război comise în timpul invaziei Rusiei în Ucraina, potrivit Agerpres.

“Toţi ne-am unit împreună, în această Cameră, democraţi şi republicani, pentru a spune că Vladimir Putin nu poate scăpa de responsabilitatea atrocităţilor comise împotriva poporului ucrainean”, a transmis liderul majorităţii democrate din Senat, Chuck Schumer, într-un discurs ţinut înaintea votării.

Secretarul de stat pentru sănătate al Marii Britanii a transmis în urmă cu două zile că Vladimir Putin va fi „tras la răspundere” pentru crimele de război din Ucraina la Curtea Penală Internațională de la Haga, dând asigurări că Regatul Unit va ajuta la strângerea dovezilor necesare, a transmis Sajid Javid.

De asemenea, secretarul Justiției, Dominic Raab, a călătorit luni la Haga pentru a se asigura că „atunci când va veni acea urmărire penală, instanța va avea ceea ce îi trebuie”, a declarat Javid pentru programul BBC One Breakfast.

„Mă umple de furie să văd așa ceva. Acestea sunt atrocități îngrozitoare comise de ruși asupra unor civili nevinovați în Ucraina”, a transmis Javid, declarând că Organizația Mondială a Sănătății a documentat până acum 31 de atacuri asupra unităților de sănătate.