15 noiembrie marchează patruzeci de zile până la Crăciun, adică începutul postului Nașterii Domnului. Perioada de post de 40 de zile este momentul în care credincioșii au o perioadă de reflecție în care se abțin de la bucate de dulce și se îndreaptă spre Dumnezeu. În acest sens, iată care e rugăciunea puternică pe care să o citești în fiecare post.
Postul Nașterii Domnului este una dintre cele mai importante perioade principale de post în cursul anului bisericesc. Începând cu 15 noiembrie și încheindu-se pe 24 decembrie, Postul Crăciunului oferă credincioșilor oportunitatea de a se pregăti pentru sărbătoarea Nașterii Domnului și Mântuitorului, care are loc pe 25 decembrie.
Te-ar putea interesa și: Ce să pui în ciorba de perișoare în Postul Crăciunului. Va avea același gust, chiar și fără carne
Acesta este momentul când în Biserica Ortodoxă atenția se îndreaptă către momentul nașterii lui Isus Hristos, pe măsură ce așteptăm venirea Lui.
În pregătire, Biserica le cere credincioșilor să participe la post, să se abțină de la anumite alimente și băuturi, în special de la carne, pește, produse lactate, ouă și alcool, precum și să se concentreze mai profund pe rugăciune și milostenie.
Postul implică de obicei abstinența de la anumite alimente. Ouăle, produsele lactate, puiul, carnea roșie, produsele din carne, uleiul, peștele și vinul sunt toate interzise. Cu toate acestea, unele dintre aceste alimente sunt permise în anumite momente când e dezlegare la vin și untdelemn.
Sâmbăta și duminica, este acceptabil să consumi pește, ulei și vin.
Uleiul și vinul sunt, de asemenea, permise în zilele de marți și joi, cu unele excepții. Nu se poate consuma pește în perioada 20-24 decembrie. Începând cu 20 decembrie, postul este mai strict, cu permisiunea de a consuma vin și ulei doar în zilele de sâmbătă și duminică.
După slujba de Ajunul Crăciunului, oamenii se întorc acasă și se înfruptă din bucatele de dulce.
Fiind o perioadă în care credincioșii se îndreaptă mai mult spre spiritualitate și credință, rugăciunea este mijlocul de comunicare cu Dumnezeu. Iată o rugăciune puternică pe care să o citești în post:
„Doamne, Iisuse Hristoase, Dumnezeul nostru, Care ai plâns pentru Lazăr și lacrimi de întristare și de milostivire ai vărsat pentru dânsul, primește lacrimile mele. Cu patimile Tale, vindecă patimile mele. Cu rănile Tale, tămăduiește rănile mele.
Vezi și: Când este Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului 2023. Care este semnificația acestei sărbători
Cu Sângele Tău, curățește sângele meu și amestecă în trupul meu mireasma trupului Tău cel de viață făcător. Preasfintele Tale mâini, pironite de cei fără de lege pe Cruce, să mă tragă spre Tine din prăpastia pierzării, precum a făgăduit preasfântă gura Ta.
Fața Ta, cea batjocorită cu pălmuiri și cu scuipări, să umple de strălucire fața mea cea întinată în fărădelegi. Duhul Tău, pe care l-ai încredințat Tatălui când erai pe Cruce, să mă povățuiască spre Tine, prin harul Tău.
Tatăl, Care Te-a născut din sânurile Sale fără de ani și mai înainte de veci, să înnoiască în mine închipuirea icoanei Tale. Te-am părăsit, Doamne; să nu mă părăsești. Am ieșit de la Tine; ieși în căutarea mea. Du-mă la pășunea Ta cea duhovnicească.
Citește și: Se spală în prima zi din Postul Crăciunului? Ce spun preoții
Strălucirea Ta este mângâierea și odihna celor ce s-au ostenit pentru Tine în necazuri și în toate felurile de chinuri. Acestei străluciri mă învrednicește și pe mine, nevrednicul, cu harul și cu iubirea de oameni a Mântuitorului nostru Iisus Hristos, în vecii vecilor. Amin.”