18 oct. 2023 | 12:10

Când este Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului 2023. Care este semnificația acestei sărbători

Diverse
Când este Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului 2023. Care este semnificația acestei sărbători
Când este Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului 2023

Când este Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului 2023, unul dintre cele mai importante din an pentru credincioși și Biserică. Durează 40 de zile, iar cu ocazia acestuia se respectă o serie de tradiții și obiceiuri foarte stricte.

Când începe Postul Crăciunului 2023

Postul Crăciunului durează 40 de zile și amintește de postul patriarhilor și drepților din Vechiul Testament și de postul lui Moise de pe Muntele Sinai, atunci când aștepta să primească cuvintele lui Dumnezeu scrise pe lespezile de piatră ale Tablelor Legii.

Postind timp de 40 de zile, creștinii se învrednicesc să primească Cuvântul Lui Dumnezeu întrupat și născut din Fecioara Maria. Potrivit Calendarului Ortodox 2023, Postul Crăciunului 2023 va fi în perioada 14 noiembrie – 24 decembrie.

Când este Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului 2023

Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului marchează ultima zi în care se poate mânca dulce. De asemenea, este și prima zi de pregătire pentru post și ziua intermediară între mâncatul dulce și zilele de post.

Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului are loc în seara de 14 noiembrie, iar dacă această dată pică într-o zi de miercuri au vineri, se va lăsa sec cu o zi înainte.

Citește și: Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului 2022. Ce trebuie să pui neapărat la ferestre ca să fii ferit de necazuri

Tradiții și obiceiuri de Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului 2023

Tradițiile spun că, în duminica de Lăsata Secului, creștinii petrec în familie, având pe masă bucate tradiționale. Un vechi obicei spune că de Lăsata Secului trebuie strânse oasele și resturile de mâncare într-o față de masă, iar a doua zi trebuie aruncate afară spre răsărit.

De dimineață, gospodinele pregătesc diferite bucate tradiționale pentru prânz sau pentru cină, apoi le duc la biserică pentru a fi sfințite și împărțite nevoiașilor. De asemenea, după masă, toate vasele sunt bine curățate, pentru ca ele să fie folosite la gătit în timpul postului.

De Lăsata Secului se fac ultimele nunți până la sărbătorile de iarnă, deoarece în timpul postul sunt interzise nunțile. Credincioșii trebuie să se spovedească și să se pregătească pentru Împărtășanie.

Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului marchează momentul de cumpănă dintre noul an agrar și cel vechi. Tot în această zi, există o tradiție prin care fiecare copil încearcă să prindă o bucată de halviță cu gura. Cel care reușește să o prindă o va primi ca și recompensă.

Citește și: Rugăciuni care se spun în Postul Crăciunului. Cuvintele pe care să le rosteși pentru iertarea păcatelor

Rugăciunea pe care este bine să o rostești de Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului 2023

Stăpâne, Doamne Dumnezeule, Atotţiitorule, când Te-ai născut din Fecioara Maria în Betleemul Iudeii, cu spaimă făpturile s-au minunat şi lumea s-a bucurat de Naşterea Ta, Cel ce ai făcut pe om după chipul şi asemănarea Ta şi i-ai dat botezul spre pocăinţă; Care ne-ai adus pe noi la preacuratele zilele acestea pentru înfrânarea patimilor, spre nădejdea Învierii, şi ne îndreptezi pe noi spre adevărul dumnezeirii Tale şi ai luminat mintea noastră spre a Te cunoaşte pe Tine, Fiul lui Dumnezeu, Care ridici păcatele a toată lumea.

Tu şi acum, Stăpâne, Iubitorule de oameni, primeşte pe robii Tăi precum ai primit pe Petru, care se afundase în mare, iar mai pe urmă, lepădându-se de Tine, dar plângând cu amar, iarăşi l-ai primit. Că am auzit glas grăind şi magii închinându-se cu daruri şi îngerii cântând, iar Irod tulburând-se, că Dumnezeu în trup S-a arătat spre mântuirea noastră. Pe Tine acum, Stăpâne, Iubitorule de oameni, toată făptura Te laudă, grăind: Hristos Se naşte, măriţi-L! Hristos din ceruri, întâmpinaţi-L! Hristos pe pământ, înălţaţi-vă!

Puterile îngerilor se bucură, cetele mucenicilor se veselesc văzând mărita şi cinstita serbare, şi toţi după vrednicie o laudă cu inima şi cu buzele. Şi acum, Bunule, Iubitorule de oameni, primeşte pe robii Tăi, precum şi plecarea genunchilor şi umilinţa noastră, ca plinind poruncile Tale, curaţi şi neprihăniţi, ajungând acum la cinstită Naşterea Ta, să ne împărtăşim cu Preacuratul Trup şi Cinstitul Sânge al Tău, Domnul nostru Iisus Hristos, Căruia se cuvine mărirea, cinstea şi închinăciunea, împreună şi Tatălui şi Duhului Sfânt, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin.

Digisport.ro
Un milionar român la Paris: ”Bă, ce sărac e ăsta, vai mama lui”. Ce obișnuiește să facă în Capitală: ”E mult mai ieftin”
Stirile PROTV
Ploaie de drone ucrainene deasupra Rusiei. Câte au fost doborâte de forțele lui Putin
PlaySport
INCREDIBIL! Cum arată nevasta mult mai tânără a lui Boris Becker! Cei doi s-au căsătorit în Portofino. Femeia e fiica unui lider politic și câștigă milioane anual
Ego.ro
Cine este tatăl copilului Ancăi Dumitra? Diferența de vârstă imensă dintre cei doi
ProActual
Suma pe care o primesc Mane Voicu și Ioana State pentru participarea la Asia Express 2024. Antena 1 le umple conturile
EVZ.ro
Scăpați rapid de scamele de pe hainele negre. Metode testate
Spynews.ro
Alina Marymar, declarație de dragoste pentru Tzancă Uraganu, la scurt timp dupa ce Lambada a fost externată: ”Un bărbat care...”
PRO TV
Ce tratament pentru cancer ar fi urmat Kate Middleton, pe ascuns, în Statele Unite. ”Nu a fost chimioterapie”. Familia Regală neagă tot
Adevarul
Show-ul grotesc al proxenetului român care a fost condamnat în Marea Britanie. Bărbatul s-a filmat în timp ce arunca cu banii
BZI.ro
Irina Columbeanu este o domnișoară elegantă! Cum arată dormitorul ei din vila în care locuiește
Sport.ro
FOTO Cea mai atrăgătoare hocheistă a revenit la prima pasiune. Ședința foto cu care și-a pus fanii pe jar
Viva.ro
Laura Cosoi arată TOP la 42 de ani: decoleteu adânc, rochie mulată și transparentă și asta nu e tot. Are patru copii, dar i-a lăsat mască pe mulți cu silueta ei
Parteneri
Marcel Ciolacu, prima apariție publică alături de soție după mulți ani. Cum arată nevasta premierului
Redactia.ro
Medana, replică tranșantă pentru Larisa Uță, fosta soție a lui Alin Oprea! Ce spune artistul: „Suportă cu greu, săraca”
Click.ro
Corespondență din Ungaria după ce Dunărea s-a revărsat. Satul acoperit de ape, în care localnicii au înlocuit mașinile cu bărcile
Digi24
Ce fac BĂRBAȚII cu ANTONIA la Velea la studio: „Genera BANI”! Nimeni n-a avut CURAJ să spună până azi
Vocea.biz
Cum a aflat Victor Slav că iubita lui, Selina, l-a înșelat. S-a întâmplat înainte de Asia Express!
Unica.ro
Scandal sexual. Procuror, acuzat de un politician că i-a făcut propuneri indecente
EVZ.ro
Lambada se externează după ce a devenit mamă pentru a treia oară. Cine îi este alături în aceste momente / PAPARAZZI
Spynews
Vor fi puși să plătească. Decizie în România pentru acești părinti cu copii: Nu mai putem accepta
Capital.ro
La 10 ani după separare, Diana Dumitrescu a dezvăluit adevăratul motiv al divorțului de Ducu Ion. A avut Adela Popescu vreo legătură?
Avantaje
LOVITURĂ FINALĂ pentru DONALD TRUMP! Republicanii au intrat în PANICĂ
Mediaflux
Alina Marymar, declarație de dragoste pentru Tzancă Uraganu, la scurt timp dupa ce Lambada a fost externată: ”Un bărbat care...”
Spynews.ro
Zodii ale căror vieți se îmbunătățesc semnificativ înainte de sfârșitul lunii septembrie 2024. Succesul bate la ușa lor
Realitatea.net
Cum arată acum fiica Adrianei Iliescu. Eliza a fost fotografiată recent alături de mama sa, într-o ipostază emoționantă
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro