Vrei să prepari ciorbă de perișoare, însă nu știi cum să-i oferi aceeași savoare în zilele de post? Cele mai experimentate gospodine au dezvăluit o rețetă care va mulțumi pe toată lumea. Află în rândurile de mai jos ce trebuie să pui în preparat, pentru a înlocui carne, în așa fel încât să te bucuri de gustul său perfect.
Românii sunt mari iubitori de ciorbe, dar și de carne. În Postul Crăciunului însă, majoritatea gospodinelor încearcă să prepare mâncăruri respectând restricțiile indicate de părinții spirituali. Una dintre acestea presupune evitarea consumului de alimente de origine animală.
Cele mai experimentate gospodine au dezvăluit ce trebuie să pui în ciorba clasică de perișoare, în așa fel încât să nu faci „păcatul” de a mânca produse de origine animală, dar să te și bucuri sa gustul perfect al preparatului. Înlocuiește carnea pentru perișoare cu un mix de legume tocate mărunt, orez și soia.
Lista ingredientelor pentru ciorba de perișoare
- 1 ceapă
- 1 morcov
- 1 ardei gras
- 1/2 rădăcină țelină
- 1 păstârnac
- 2-3 linguri ulei
- 2-3 roșii sau 3 linguri pastă de tomate
- sare
- piper
- cimbru
- borș
- verdeață proaspăt tocată
Citește și: Ingredientul secret al lui Jean Constantin pentru cea mai bună ciorbă de perișoare cu borș. Ce punea în ‘Toate pânzele sus’
Din ce faci perișoarele de post, pe bază de legume
- 4-5 ciuperci
- 1/2 ceapă
- 50 g granule de soia
- 30 g orez
- 2 linguri ulei
- 2 linguri făină
- apă
- sare
- verdeață
Mod de preparare ciorbă de perișoare pentru post
- Se curăță legumele, se spală și se taie cubulețe.
- Se pun legumele (fără roșii) într-o oală în care se adaugă și ulei, sare și piper.
- Se călesc legumele, la flacără medie, timp de câteva minute.
- Se adaugă peste legumele călite apă și se lasă la fiert.
- Se curăță, se spală și se taie foarte mărunt ceapa și ciupercile.
- Se călesc ceapa și ciupercile în puțin ulei, se adaugă peste legume sare.
- Se fiert orezul și granulele de soia separat, se scurg de apă.
- Se adaugă orezul și granulele de soia peste ceapă și ciuperci.
- Se adaugă în compoziție două linguri de făină, verdeață tocată și câteva linguri de apă.
- Se modelează perișoarele pe bază de legume cu mâinile stropite cu apă.
- Se adaugă perișoarele în ciorba cu legume când acestea sunt aproape fierte.
- Se mai lasă ciorba de perișoare pe foc încă 15 minute.
- Se adaugă roșiile tăiate cubulețe sau bulionul în ciorbă.
- Se acrește ciorba de perișoare cu borș, zeamă de varză, corcodușe sau sare de lămâie.
- Se oprește focul, se adaugă verdeață proaspăt tocată și se acoperă ciorba cu capacul.
Ciorba de perișoare pentru Postul Crăciunului este gata. Se poate servi imediat după ce se răcește puțin. Toată lumea se va ridica mulțumită de la masă. Nici nu vor sesiza că preparatul este gătit fără carne. Poftă bună!