25 oct. 2023 | 17:45

Rugăciune către Sfântul Dumitru. Când trebuie să o rostești

Diverse
Rugăciune către Sfântul Dumitru. Când trebuie să o rostești
Cand e bine sa o rostesti

Românii creștin ortodocși sărbătoresc în fiecare an pe 26 octombrie Sfântul Dumitru. Această rugăciune către Sfântul Dumitru trebuie rostită în noapte de dinaintea sărbătorii, dar și în această zi specială. De asemenea, mulți oameni aleg să dea de pomană în această zi pentru sufletul celor plecați dintre noi. 

Cine a fost Sfântul Dumitru

Sfântul Dumitri s-a născut în Salonic, Grecia, în anul 270 d.Hr. Provenind dintr-o familie înstărită și fiind atletic în aparență și eroic în spirit, a devenit ofițer de rang înalt în Armata Romană la o vârstă fragedă. (De aceea este reprezentat în icoanele bizantine îmbrăcat în uniformă militară, fie în picioare, fie călare pe un cal.) 

Citește și: Când este Sfântul Dumitru 2023. Pe ce dată pică această sărbătoare

El se considera mai întâi un soldat al lui Hristos și abia apoi un soldat în armată. A petrecut cea mai mare parte a timpului său ca misionar devotat, predicând Evanghelia la întâlniri secrete și convertind păgâni la credința creștină.

La una dintre aceste întâlniri, a fost capturat și adus în fața împăratului Maximian, care dorea să afle adevărul despre convertiri. Sfântul Dumitru și-a mărturisit credința, spunând: „… numai în Hristos cred.” Cu această mărturisire, Maximian a ordonat ca Sfântul Dimitrie să fie închis și supus celor mai crude torturi.

A predicat Evanghelia din închisoare

Chiar și în închisoare, Sfântul Dumitru nu a încetat să predice Evanghelia celor care veneau să-l vadă. În închisoare, a fost vizitat de discipolul său, Nestoras. Nestoras era un om de statură mică și venise să ceară binecuvântarea iubitului său învățător pentru a lupta în viitoarele jocuri de gladiatori. 

Citește și: Cea mai puternică rugăciune din Biblie. Te ferește de rele și blesteme

Împăratul hotărâse să folosească jocurile ca un duel între creștinism și păgânism, provocând orice creștin să lupte împotriva gigantului atletic.

Cu binecuvântarea Sfântului Dumitru, Nestoras a luptat și l-a ucis pe Leo, gigantul trimis de împărat. Furios la pierderea gladiatorului său preferat, împăratul a poruncit ca Nestoras să fie decapitat pe loc.

 Recunoscând că Sfântul Dumitru era forța inspiratoare din spatele lui Nestoras, împăratul a ordonat ca Sfântul să fie executat prin înjunghiere cu sulița la 26 octombrie 306 d.Hr. 

Creștinii au înmormântat trupul Sfântului Duimitru în locul execuției, iar datorită miresmelor frumoase care emanau din mormântul său, a fost numit Mirovlitis sau „Izvorâtorul de Mir”.

Cele mai vechi icoane ale Sfântului Dimitrie se găsesc în biserica sa din Salonic, el fiind protectorul acestui loc. 

Acest lucru nu se datorează doar faptului că s-a născut și a murit acolo, ci și pentru că oamenii cred că intervenția sa a salvat orașul în timpul multor atacuri ale națiunilor slave, bulgare, arabe, saracene și altele. Chiar și eliberarea Salonicului în timpul războaielor balcanice din 1912 coincide cu ziua sărbătorii Sfântului Dimitrie, la 26 octombrie.

În vremurile antice, viața Sfântului Dimitrie era sărbătorită cu festivități care țineau luni întregi. Aceste sărbători erau însoțite de numeroase evenimente, precum celebrul târg numit „Demetria”. 

Comercianți și oameni de afaceri din Europa, Egipt, Arabia și Libia veneau pentru a face afaceri și a negocia. La festivități participau și filozofi, învățați ai vremii și artiști.

Rugăciune către Sfântul Dumitru

Rostește această rugăciune în seara de 25 octombrie sau ziua de 26 octombrie, de Sfântul Dumitru. Această rugă către Dumnezeu te ferește de boli și îți aduce bunăstare și liniște sufletească.

„Mare mucenice Dumitru, Izvorâtorule de Mir, cel care ai ruşinat păgânătatea, plecându-ne genunchii înaintea ta, ne rugăm ţie cu umilinţă: Tu, cel care stai înaintea lui Hristos, vindecă-ne prin rugăciunea ta de patimile sufleteşti şi trupeşti care ne apasă!

Luminează-ne sufletele moleşite de păcate, tu, cel care te-ai luptat cu tăria Duhului pentru adeverirea credinţei adevărate!

Fereşte-ne, sfinte, prin iubitoarea ta mijlocire, de orice întâmplări rele: de boli, de neputinţe, de potop, de foc, de cutremur, de vrajbă, de lipsuri, de războiul dintre noi, de vrăjmaşii văzuţi şi de cei nevăzuţi şi de toate primejdiile, ca să ne învrednicim şi noi, păcătoşii, în veacul ce va să fie, ca împreună cu tine şi cu toţi sfinţii, să-L slăvim cu bucurie pe Dumnezeu şi să devenim părtaşi vieţii veşnice.

Amin!”.

Digisport.ro
Un milionar român la Paris: ”Bă, ce sărac e ăsta, vai mama lui”. Ce obișnuiește să facă în Capitală: ”E mult mai ieftin”
Stirile PROTV
Ploaie de drone ucrainene deasupra Rusiei. Câte au fost doborâte de forțele lui Putin
PlaySport
INCREDIBIL! Cum arată nevasta mult mai tânără a lui Boris Becker! Cei doi s-au căsătorit în Portofino. Femeia e fiica unui lider politic și câștigă milioane anual
Ego.ro
Cine este tatăl copilului Ancăi Dumitra? Diferența de vârstă imensă dintre cei doi
ProActual
Suma pe care o primesc Mane Voicu și Ioana State pentru participarea la Asia Express 2024. Antena 1 le umple conturile
EVZ.ro
Ți-ai pierdut telefonul? Acum îl poți depista și offline. Ce pași trebuie să urmezi
Spynews.ro
Alina Marymar, declarație de dragoste pentru Tzancă Uraganu, la scurt timp dupa ce Lambada a fost externată: ”Un bărbat care...”
PRO TV
Ce tratament pentru cancer ar fi urmat Kate Middleton, pe ascuns, în Statele Unite. ”Nu a fost chimioterapie”. Familia Regală neagă tot
Adevarul
Show-ul grotesc al proxenetului român care a fost condamnat în Marea Britanie. Bărbatul s-a filmat în timp ce arunca cu banii
BZI.ro
Irina Columbeanu este o domnișoară elegantă! Cum arată dormitorul ei din vila în care locuiește
Sport.ro
FOTO Cea mai atrăgătoare hocheistă a revenit la prima pasiune. Ședința foto cu care și-a pus fanii pe jar
Viva.ro
Laura Cosoi arată TOP la 42 de ani: decoleteu adânc, rochie mulată și transparentă și asta nu e tot. Are patru copii, dar i-a lăsat mască pe mulți cu silueta ei
Parteneri
Marcel Ciolacu, prima apariție publică alături de soție după mulți ani. Cum arată nevasta premierului
Redactia.ro
Medana, replică tranșantă pentru Larisa Uță, fosta soție a lui Alin Oprea! Ce spune artistul: „Suportă cu greu, săraca”
Click.ro
Corespondență din Ungaria după ce Dunărea s-a revărsat. Satul acoperit de ape, în care localnicii au înlocuit mașinile cu bărcile
Digi24
Ce fac BĂRBAȚII cu ANTONIA la Velea la studio: „Genera BANI”! Nimeni n-a avut CURAJ să spună până azi
Vocea.biz
Cum a aflat Victor Slav că iubita lui, Selina, l-a înșelat. S-a întâmplat înainte de Asia Express!
Unica.ro
Scăpați rapid de scamele de pe hainele negre. Metode testate
EVZ.ro
Lambada se externează după ce a devenit mamă pentru a treia oară. Cine îi este alături în aceste momente / PAPARAZZI
Spynews
Moment critic pentru Ungaria. Viktor Orban anunță zile grele: NU cerșim!
Capital.ro
La 10 ani după separare, Diana Dumitrescu a dezvăluit adevăratul motiv al divorțului de Ducu Ion. A avut Adela Popescu vreo legătură?
Avantaje
ANUNȚ privind ADEVERINȚELE! TOȚI SENIORII sunt VIZAȚI
Mediaflux
Alina Marymar, declarație de dragoste pentru Tzancă Uraganu, la scurt timp dupa ce Lambada a fost externată: ”Un bărbat care...”
Spynews.ro
Zodii ale căror vieți se îmbunătățesc semnificativ înainte de sfârșitul lunii septembrie 2024. Succesul bate la ușa lor
Realitatea.net
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro