Un român este clar invidiat de toți cetățenii din țară. Acesta nu mai are grija facturilor de doi ani și nu mai plătește nimic statului român. Cum a reușit această performanță și ce spune norocosul? Nu mai este dependent de utilizățile publice din România.
Iată că există și câțiva români fericiți și invidiați de toți ceilalți cetățeni ai țării când vine vorba de facturi. Aceștia se bucură că au scăpat deja de doi ani de grija facturilor și nu mai plătesc nimic statului în acest sens. Ei se numesc “off grid-eri” și sunt independenți de utilități publice pentru că își produc singuri în gospodărie tot ce au nevoie pentru un trai extrem de econom.
Mai exact, se folosesc de panouri fotovoltaice sau eoliene pentru a obține curent în regim propriu, iar cu mori de apă ori pompe reușesc să alimenteze casa cu apă. Investițiile au fost mari, mai exact de câteva mii de euro, dar astfel banii pot fi recuperați în câțiva ani din dreptul plăților la utilități care nu mai există.
Alexandru nu mai primește nicio factură de doi ani pentru casa sa de 180 de metri pătrați, iar toată aparatura sa funcționează perfect cu energia captată de la soare. Același sistem există și la locuința mamei sale. De asemenea, el are și un generator cu combustibil, în cazul unor situații de urgență, iar apa vine din puțul din spatele locuinței. Tot sistemul l-a costat 7 mii de lei.
Alexandru Costache: ”Sunt 20 de panouri. Puteam să aleg să pun mai puține, dar mai puternice sau mai multe panouri și mai slabe. Fiecare după buget. Când nu e soare, am în baterii stocată energia și dacă ar fi total noapte, mă ține în jur de 20 de ore. Investiția a fost în mare parte de 10.500 de euro, toată aparatura. 20 de panouri, invertor și alte piese, plus bateriile de 11 kw”. (Sursa: știrileprotv.ro)
”Sistemul este foarte simplu. Captăm apa din puț printr-o pompă, o ducem în vasul hidrofor, iar de acolo în casă. Totul este practic ca la bloc, adică nu simțim diferența”, a mai spus Alexandru.
Bărbatul pornise la drum cu gândul să investească în astfel de sisteme chiar după ce și-a achiziționat casa. El s-a gândit inițial numai la costurile pentru conectarea la sistemul public de electricitate pe care ar fi cheltuit 20 de mii de euro, ulterior a luat această decizie înțeleaptă și care clar se va vedea în ani în buzunarele sale.