Românul care a inventat un cuvânt nou devenit celebru în toată lumea. Cuvântul a fost folosit pentru întâia oară în cadrul unei conferinţe internaţionale şi a fost preluat rapid datorită semnificaţiei sale specifice. Astfel, acum, toţi folosesc cuvântul inventat de român.
Un român a inventat un nou cuvânt, folosit acum pe scară largă pe întreg globul. Horace Dediu este un analist româno-american, axat pe telefonia mobilă şi, în special, pe compania Apple. Horace Dediu a inventat cuvântul „micromobilitate”, care se referă la categoria de transport cu vehicule mici, informează Mediafax.
Horace Dediu s-a născut în Dumbrăveni, România, şi a studiat în Massachusetts după ce părinţii săi au emigrat în Statele Unite. A absolvit ingineria computerelor la Tufts University, după care un program MBA în administrarea afacerilor de la Universitatea Harvard. În prezent, Horace Dediu locuieşte în Helsinki, Finlanda.
Horace Dediu este cel care a inventat termenul de „micromobilitate”, care se referă la categoria de transport cu vehicule mici, uşoare, folosite de obicei cu viteze de până în 25 km/oră şi conduse de utilizatori. Printre acestea se numără bicicletele, electrice sau nu, scuterele electrice, trotinetele…etc.
Termenul a fost folosit pentru prima dată chiar de Horace Dediu într-un discurs din anul 2017, la un festival tehnologic din Copenhaga, iar ideea acestuia poate fi asemănată cu microcomputing-ul, în care miniaturizarea modalităţilor de transport pentru călătorii pe distanţe scurte este similară cu miniaturizarea microcomputerelor în scopul uzului personal.
Horace Dediu a muncit vreme de mai bine de 8 ani la Nokia şi este fondatorul platformelor asymco.com şi micromobility.com.
„Acum sunt un analist care lucrează singur încercând să explice multe lucruri, cele mai multe dintre acestea fără succes”, se autodescrie Horace Dediu pe profilul personal de LinkedIn.
Pe de altă parte, limba română s-a îmbogățit în ultimii 16 ani cu peste 3.600 de cuvinte noi. Cele mai multe sunt neologisme din limba engleză, cuvinte pe care am ajuns să le utilizăm în vorbirea de zi cu zi, chiar și cu forme de plural.
De asemenea și pandemia de Coronavirus a îmbogățit vocabularul românilor cu termeni ca izoletă sau corona-sceptic.
„E vorba de, în primul rând, de cuvinte din engleză, unele chiar din domeniul televiziunii, să zicem breakingnews sau fakenews, altele sunt cuvinte care circulă în limbajul obișnuit – afterschool, takeaway sau all-inclusive – sau cuvinte pe care toată lumea le folosește acum, dar care nu erau normate, nici ca pronunțare, nici ca scriere în dicționarele românești.
Și mai sunt și cuvinte care au o haină românească, deci o structură românească, de tipul accesorizat sau acidifiant, adresabilitate, advertorial”, a spus Adina Dragomirescu, directorul Institutului de Lingvistică al Academiei Române, potrivit Digi24.