Un român a făcut în vara anului 2013 o descoperire uluitoare. Iulian Enache, care găsit uriașa comoară cu monede vechi de 600 de ani a fost în sfârșit recompensat.
În vara lui 2013, Iulian Enache a găsit 47.000 de monede vechi de 600 de ani. Acesta a descoperit comoara pe dealurile din preajma satului Golești, județul Vâlcea (de unde este originar). Monedele turcești circulau la acea vreme în Țările Române.
Tânărul entuziasmat de descoperirea făcută, a predat tezaurul statului, așteptându-se la o recompensă. Potrivit legii, în termen de un an și jumătate, trebuia să primească între 30 și 45% din valoarea descoperirii.
Cu toate acestea, Ministerul Culturii nu a achitat suma respectivă în termenul stabilit de lege, amânând în instanță plată către Iulian, contestând dreptul acestuia de a căuta comori sau chiar subevaluând comoara găsită de acesta.
După mai mulți ani de așteptări, Iulian Enache s-a adresat și el magistraților, obținând în anul 2018 suma de 32.425 de euro, numai că Ministerul Culturii a făcut un nou recurs la decizia judecătorilor.
Însă, Iulian Enache a primit ieri vestea mult așteptată. După mai bine de șapte ani de la uimitoarea descoperire el a primit banii pe care îi merita, adică aproximativ 40.000 de euro.
”Am obținut într-un final ceea ce trebuia să primesc. Procesul meu a ajuns la Înalta Curte de Casație și Justiție și acolo s-a hotărât ca eu să primesc circa 40.000 de euro din partea ministerului. Decizia nu este finală, dar este executorie, așa că banii mi-au intrat deja în cont” a declarat fericit Iulian Enache pentru Stirilekanald.ro.
Pe o stradă din Cluj, a fost găsit din întâmplare un fragment arhitectural din piatră care făcea parte dintr-un templu roman vechi de peste 2.000 de ani. Descoperirea are o importanță istorică extraordinară și a fost făcută de niște muncitori care lucrau la repararea străzii Regele Ferdinand, din centrul orașului, informează Monitorul de Cluj.
Paul Cheptea, fondator al Asociației “Terra Dacica Aeterna” și profesor la Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca, a declarat că este vorba de o piesă veche de aproximativ 2.000 de ani.
”Pare să fie vorba de un fragment arhitectural antic roman de dimensiuni mari, descoperit întâmplător în sol de către muncitorii care lucrează la modernizarea stradală de lângă magazinul Central.
Probabil e vorba de o piesă dintr-un templu roman sau, oricum, dintr-o construcție de mari dimensiuni, clădire publică, situată pe lângă porta dinspre nord de ieșire din orașul roman”, spune Paul Cheptea.