Povestea incredibilă a blocurilor de tip românesc din SUA. Ce s-a întâmplat cu ele, imediat după construcție

Blocuri de tip românesc în SUA. De ce americanii nu mai abordează această idee?

Mulți români care au avut ocazia să se plimbe prin această lume au văzut diferențele uriașe dintre populații. Acestea porneau de la culturi, obiceiuri și tabieturi, mâncare sau port și ajungeau până la arhitecturile specifice. De ce americanii nu construiesc blocuri ca în România?

Blocuri de tip românesc în SUA. Americanii nu mai abordează acest tip de locuințe

Un complext cu blocuri similar cu cartierele din România a fost construit în St. Louis, Missouri, SUA, la mijlocul anilor 1950. Acesta era renunoscut ca unul din proiectele cele mai ambițioase din domeniu până la acele vremuri, format din 33 de blocuri, fiecare cu câte 11 etaje și cu capacitatea de 12.000 de persoane.

Scopul acestora a fost de a construi numeroase locuințe pentru familii la început de drum de clasă mijlocie – 50% albe și 50% de culoare. Valoarea totală a proiectului istoric numit Pruitt-Igoe a fost de 36 de milioane de dolari.

Proiectul Pruitt-Igoe - De la vis la coșmar
Proiectul Pruitt-Igoe – De la vis la coșmar

Arhitecții, inginerii și constructorii s-au pus pe treabă, iar în 1956 au tăiat panglicile complexului de blocuri. După finalizarea proiectului, au existat planuri de a construi asemenea complexe și în alte părți ale SUA, dar asta nu s-a mai întâmplat. La un an de la punerea în funcție, cartierul a început să devină un ghetou așa că locuitorii albi au început să se mute rând pe rând în alte părți, Pruitt-Igoe devenind un loc pentru oameni din ce în ce mai săraci. Cu toate astea, autoritățile au mai investit încă 7 milioane de dolari în proiect la mijlocul anilor ’60 în încercarea de a salva totul.

Ce s-a întâmplat cu cartierul?

Din cauza costului ridicat al întreținerii locuințelor, s-a decis mărirea chiriilor, astfel că rapid au venit în prim-plan și restanțele pe bandă rulantă. Condițiile s-au înrăutățit, apartamentele goale s-au înmulțit și fața complexului arăta deja a mahala. Criminalitatea crescuse atât de mult în acea perioadă încât poliția nici nu mai răspundea apelurilor din zona cu pricina. Pentru a pune totul în regulă, autoritățile au decis să-i mute pe toți și să demoleze blocurile.

În acest context, în anul 1972 au fost aruncat în aer primele 3 clădiri, iar restul de 30 până în 1974, americanii concluzionând cu ideea că acest tip de locuințe nu este deloc potrivit cetățenilor lor din cauza a ceea ce se poate întâmpla – sărăcie, infracționalitate, ilegalități, datorii la stat etc. Casele Wendell O. Pruitt și apartamentele William Igoe au fost cunoscute sub denumriea întregului proiect Pruitt-Igoe.

Adresă: 2328 N Market St, St. Louis, MO 63106, Statele Unite ale Americii
Începerea construcției: 1951–1955
Demolat: 1972–1976

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI