Descoperire ireală la Cluj. Ce a găsit o familie din Turda: ”Al nostru datează din era bronzului târziu”

Descoperire ireală la Cluj. Ce a găsit o familie din Turda: ”Al nostru datează din era bronzului târziu”
Descoperire ireală la Cluj

Un tată împreună cu fiul său din Turda, județul Cluj, au găsit întâmplător un tezaur compus din 21 de piese, care datează tocmai din epoca bronzului. Cei doi au decis sa-l doneze Muzeului de Istorie din localitate.

Descoperire ireală la Cluj. Ce a găsit o familie din Turda

Directorul Muzeului de Istorie din Turda a spus că nu ar fi vorba de un sit arheologic și vrea să înceapă efectuarea unor lucrări de săpături arheologice în zonă, pentru stabilirea cu precizie a provenienței tezaurului.

„Este vorba despre un tezaur descoperit lângă satul Livada. Este compus din piese din bronz, 16 toporașe, două lame și trei formațiuni cărora noi le zicem turte. Astfel de depozite sunt destul de frecvente în Transilvania și în România şi al nostru datează din era bronzului târziu”, a declarat, luni, pentru Agerpres, directorul Muzeului de Istorie din Turda, Dan Matei.

Obiectele erau folosite la tranzacții

Acesta a mai adăugat că probabil, obiectele găsite erau folosite pentru tranzacții comerciale la vremea respectivă. De asemenea, el a apreciat gestul celor doi descoperitori și speră ca și alții să facă la fel.

„Foarte important și vreau să accentuez asupra faptului că împreună cu un coleg de la muzeu și cu cei doi descoperitori am fost la locul descoperirii, am văzut groapa din care provine depozitul, am înregistrat locul cu GPS-ul şi ne propunem să efectuăm chiar un mic diagnostic, o mică cercetare preventivă, pentru a clarifica prin săpătură specializată contextul descoperirii. Au o importanță aparte pentru că știm exact locul descoperirii, putem să efectuăm o mică săpătură arheologică, pentru a lămuri contextul și de unde provin. Ele nu provin din sit arheologic.

Cei doi descoperitori, spre cinstea lor, au făcut un gest frumos, le-au adus și le-au donat muzeului nostru”, a mai spus directorul Muzeului de Istorie din Turda”, a adăugat Dan Matei.

Tezaurul datează din epoca bronzului
Sursă foto: Agerpres

Fragment dintr-un templu vechi de 2,000 de ani

Potrivit Monitorul de Cluj, un grup de muncitori a făcut extraordinara descoperire. Aceștia au găsit pe o stradă din Cluj, un fragment arhitectural din piatră care făcea parte dintr-un templu roman vechi de peste 2.000 de ani.

Paul Cheptea, un profesor de la Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca, fondator al Asociației de reconstituire istorică “Terra Dacica Aeterna”, a spus că este vorba de o piesă de acum aproximativ 2.000 de ani.

”Pare să fie vorba de un fragment arhitectural antic roman de dimensiuni mari, descoperit întâmplător în sol de către muncitorii care lucrează la modernizarea stradală de lângă magazinul Central.

Probabil e vorba de o piesă dintr-un templu roman sau, oricum, dintr-o construcție de mari dimensiuni, clădire publică, situată pe lângă porta dinspre nord de ieșire din orașul roman”, spune Paul Cheptea.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI