04 iul. 2023 | 09:57

Românilor le dispar banii de pe card. O nouă fraudă online păcălește mii de utilizatori în fiecare zi

Diverse
Românilor le dispar banii de pe card. O nouă fraudă online păcălește mii de utilizatori în fiecare zi
Ultimele avertizări pun în gardă utilizatorii

Poate că folosești Facebook doar pentru a viziona videoclipuri amuzante cu pisici, dar escrocii îl folosesc pentru a-ți fura banii și informațiile. Ultimele avertizări venite din partea Directoratului Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC), pun în gardă utilizatorii rețelei de socializare, având în vedere că o nouă fraudă online păcălește mii de utilizatori în fiecare zi, în urma căreia românilor le dispar banii de pe card. Citește mai departe și vezi despre ce fraudă este vorba.

Nici Facebook nu mai este sigur? Românilor le dispar banii de pe card

Facebook poate fi un loc minunat, plin de oportunități de a învăța lucruri noi, de a împărtăși momentele speciale din viața ta și de a te reîntâlni cu prieteni vechi. Dar există și o latură întunecată a acestei populare platforme de socializare. Conform specialiștilor, poate fi un focar de escrocherii, fraude și dezinformare.

Vezi și: Escrocheria care te lasă fără telefon, dacă îl ai la vânzare. Frauda de pe site-urile de anunțuri

Reprezentanții Directoratului Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC) spun că utilizatorii ar trebui să abordeze toate interacțiunile din social media, inclusiv pe Facebook, fie că este vorba de o postare, un tweet sau un mesaj direct, cu o doză sănătoasă de scepticism.

Deși Facebook se laudă cu sisteme de securitate și verificare, conținutul nu este neapărat verificat și, având în vedere că numărul de preluări de conturi de social media este în creștere, nu poți fi sigur că interacționezi cu cineva pe care îl cunoști cu adevărat, mai spun specialiștii în securitate cibernetică.

Cea mai nouă fraudă adusă în discuție vorbește de așa-zisele postări sponsorizate, pe scurt reclame la anumite produse sau servicii, care odată accesate te trimit către pagini de internet create cu un singur scop, și anume phishing-ul, care este o metodă prin care se încearcă obținerea frauduloasă de informații sensibile, cum ar fi numele de utilizator, parolele și detaliile cărților de credit.

În esență, este vorba de acțiunea de a determina pe cineva să facă clic pe un link care permite unui hacker să obțină acces la informații personale sau să descarce programe malware pe dispozitivul unui utilizator.

Tot mai multe escrocherii pe Facebook

Atacurile de phishing funcționează adesea prin deghizarea comunicațiilor malițioase ca provenind de la o entitate de încredere, cum ar fi o bancă sau un furnizor de telefonie. Cu tot mai multe escrocherii pe Facebook care sunt expuse în fiecare zi, fiecare nouă înșelătorie este mai inteligentă și mai puțin detectabilă decât cea precedentă.

Vezi și: Atenție, români! Fraudă pe OLX. Cum rămân românii fără bani pe card

Experții împărtășesc cele mai bune sfaturi de securitate online pentru a evita aceste escrocherii online comune nefaste și uneori destul de credibile pe Facebook. Ca regulă generală, nu uita să-ți faci propriile cercetări, să nu dai niciodată click pe linkuri suspecte și să nu ai încredere în site-urile care cer să introduci informații personale. Aceasta este una dintre modalitățile prin care conturile de social media sunt sparte.

O nouă fraudă online păcălește mii de utilizatori în fiecare zi

Conform Directoratului Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC), genul acesta de activități au devenit din ce în ce mai dese, (vezi imaginea din galerie), iar specialiștii instituției spun că au atras atenția asupra acestor practici de ceva vreme:

”La finalul săptămânii trecute, echipa Directoratului publica o avertizare pe social media despre o tentativă de fraudă propagată prin postări sponsorizate pe Facebook, care abuzau de imaginea Banca Transilvania. În ultimele zile, DNSC a identificat «capcane» similare care se folosesc de branding-ul BCR”, anunșa DNSC, într-o postare pe Facebook.

Vezi și: Noul tip de înșelăciune la ‘Loteria Dedeman’. Poliția, avertisment pentru toți românii

Conform experților, cei care practică acest metode de a afla datele personale, inclusiv cele bancare, încearcă să convingă utilizatorii de Facebook să ofere cât mai multe date personale, inclusiv cele financiare sau de autentificare odată intrat pe un astfel de site. Din momentul în care faci această greșeală, toate datele tale sunt compromise și te poți trezi fără bani pe card. În aceeași postare, DNSC face și anumite recomandări cu privire la ce trebuie făcut dacă s-a ajuns într-o astfel de situație delicată.

Recomandările DNSC privind frauda online

  1. Raportaţi astfel de postări pentru SCAM (fraudă) către reţeaua socială unde le întâlniţi,
  2. Citiţi şi analizaţi cu atenţie informaţiile culese din mediul online,
  3. Evitaţi accesarea link-urilor din astfel de postări sponsorizate care oferă oportunităţi rapide de îmbogăţire,
  4. Nu furnizaţi date personale, de autentificare sau de card pentru a vă înscrie în astfel de programe-capcană,
  5. Verificaţi întotdeauna pe site-ul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), la secţiunea „Alerte Investitori – Informări” şi secţiunea „Atenţie la Entităţi Neautorizate!” informaţii referitoare la posibile fonduri care au ca scop înşelarea investitorilor sau referitoare la fonduri neautorizate sau care nu prezintă încredere,
  6. În cazul în care aţi introdus date de card sau de autentificare la conturile de internet banking, sesizaţi imediat banca, iar dacă aţi fost păgubit prin această metodă depuneţi o plângere la Poliţie, fizic sau online. Dacă observaţi în mediul online iniţiative similare, raportaţi-le ca FRAUDĂ către reţeaua socială şi către DNSC (alerts@dnsc.ro sau 1911).

Vezi și: Carmen Iohannis, momente triste. Escrocii i-au furat identitatea online. Ce s-a întâmplat apoi e halucinant

În concluzie, trebuie să fim extrem de atenți când oferim date personale, financiare, mai ales dacă pagina de internet pe care am intrat ne pare cel puțin suspectă. Așadar, mare atenție la ce și cum accesați!

Digisport.ro
N-a pronunțat ”România”! Cum ne-a numit prim-ministrul din Kosovo, după scandalul de la București
Stirile PROTV
NATO și-a mobilizat avioanele de luptă după un atac masiv lansat de Rusia. Ploaie de rachete la granița Alianței
PlaySport
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Ego.ro
Anamaria Prodan, de nerecunoscut. Brunetă și machiată strident, la nunta cu fostul soț FOTO
ProActual
Imagini NEMAIVĂZUTE cu Monica Tatoiu! Cum arăta pe vremea când se iubea cu Florin Călinescu
EVZ.ro
Singura fotografie cu Sfinxul din Bucegi în 1896. Avea mustață și plete. Transformări uimitoare
Spynews.ro
Războiul continuă! Anamaria Prodan l-a dat în judecată pe Dinte, martorul lui Laurentiu Reghecampf
PRO TV
”Cu Anca Dinicu mă sărut, cu Anisia Gafton mă însor, iar pe Alex Bogdan...” Declarațiile din culise ale unui coleg de scenă
Adevarul
Momente de groază pentru pasagerii unui avion care a căzut în gol peste două mii de metri: „Am crezut că vom muri, oamenii de lângă noi au intrat direct în tavan”
BZI.ro
Adriana Bahmuțeanu, mesaj înduioșător pentru fiii cei mari ai lui Silviu Prigoană: ”Să le trimită dramul de înțelepciune!”
Viva.ro
Vestea că Silviu Prigoană nu era, de fapt, căsătorit cu Mihaela i-a luat pe toți prin surprindere, dar asta nu e tot! S-au aflat detalii neașteptate acum: "Față de restul lumii...”