Românii obișnuiesc să își schimbe telefoanele și să le pună la vânzare pe cele vechi pe site-uri de anunțuri. Acest gest poate însă să îi coste scump. Escrocheria pusă la cale de unele persoane rău intenționate te lasă fără telefon. O fraudă de pe site-urile de anunțuri a fost descoperită recent.
Fraudele online sunt adesea întâlnite în multe colțuri ale lumii, hoții reușind să descopere numeroase modalități de a obține bani sau bunuri necuvenite. Un nou tip de fraudă cu smartphone-uri a fost descoperită pe paginile online unde românii publică anunțuri cu telefoane de vânzare. În situația în care nu sunt atenți, escrocheria îi poate lăsa pe mulți fără telefon.
Reprezentanții unei companii GSM au fost înștiințați că numele lor este folosit în mediul online de către persoane rău intenționate. Noul tip de fraudă cu telefoane de tip smartphone este tot mai des întâlnit. Infractorii obișnuiesc să se prezinte drept reprezentanții unor companii de încredere, emit ordine de plată false și apoi lasă victimele fără telefoane.
Practic, infractorii caută clienții care au la vânzare telefoane mobile scumpe. Când îi contactează pe aceștia, ei se prezintă drept reprezentanți ai unor companii de încredere, oferindu-le un avans, prin ordin de plată, pentru a garanta intenția de achiziție. Ulterior, ordinul de plată trimis către vânzător se dovedește a fi, de fapt, falsificat.
Cu toate acestea, mulți vânzători nu descoperă decât prea târziu acest lucru. Presupușii clienți solicită expedierea telefonului cu zero costuri de ridicare. Când aceștia vânzători trimit smartphone-ul către infractori, aceștia ridică coletul și nu mai plătesc niciun ban. Ei reușesc de multe ori să îi convingă pe vânzători că sunt de încredere pentru că se prezintă drept reprezentanții unor firme cu reputație, de încredere, precum unele service-uri GSM, care au o vechime de 20 de ani pe piață.
„Recomandăm celor care vor să își vândă telefonul pe site-urile de anunțuri, să solicite plata doar ramburs sau prin intermediul platformelor dedicate, iar în cazul în care plata se va face online, să contacteze banca pentru verificarea încasărilor. Nu în ultimul rând, dacă nu se simt siguri de intențiile cumpărătorului, fie el persoană fizică sau juridică, să îi verifice profilul cu o singură căutare a numelui în mediul online”, a declarat Marian Abutoaie, fondatorul GSM Zone.
O recomandare importantă pentru cei care doresc să vândă sau să achiziționeze un telefon second hand este să apeleze la service-uri care pot oferi serviciul de evaluare tehnică.