Sute de foști senatori și deputați primesc de acum pensii speciale cuprinse între 2.000 și 12.000 de lei pe lună. În țara în care unii mor de foame, politicienii o duc mai mult decât bine, umilind implicit o mare parte din populație României. Cum s-a ajuns la această situație?
Românilor li s-a demonstrat încă o dată că politicienii sunt singurii care se pot bucura de o viață fără griji în țara noastră. Sute de foști senatori și deputați primesc pensii speciale cuprinse între 2.000 și 12.000 de lei, în timp ce un român poate ajunge la jumătate din această sumă după 35 de ani de muncă. În acest context, România plătește 10 milioane de euro pe an pentru cei 768 de foști senatori și deputați care sunt beneficiarii unor pensii speciale babane, conform g4media.ro. Subliniem faptul că o pensie medie a unui politician este de 5.843 de lei pe lună, cea mai mică fiind de 2.000 de lei, pentru un fost parlamentar pentru patru ani de mandat. Cele 768 de pensii speciale ale politicienilor semnifică 3.468 de pensii medii ale unor români de rând. Camera Deputaților cheltuiește 2.768.947 de lei pe lună pentru pensiile speciale, efotul bugetar ridicându-se la suma de 33.277.364 de lei.
”În evidenţele Camerei Deputaţilor, la data de 01.01.2020 figurează un numar de 542 de beneficiari ai indemnizaţiei pentru limită de vârstă acordată în baza Legii nr. 96/2006 privind statutul deputaţilor şi senatorilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare. Cuantumul totalul al indemnizaţiilor pentru luna decembrie 2019, plătite în data de 15.01.2020 a fost de 2.768.947 lei”, arată răspunsul transmis g4media.ro.
„Din economia rezultată din tăierea pensiilor speciale, guvernul ar avea resursele financiare necesare pentru plata alocaţiilor majorate, în urma votului de la sfârşitul lunii decembrie, din Parlament. Tot în decembrie, Comisia de muncă a Camerei Deputaţilor a dat un raport de adoptare a proiectului PNL care prevede tăierea pensiilor speciale pentru parlamentari, magistraţi, personal aeronautic, diplomaţi, funcţionari ai Curţii de conturi etc. Proiectul de lege al PNL alocă pensii de serviciu doar pentru militari şi poliţişti. În mod surprinzător, raportul de adoptare nu a fost ‘ridicat’ pe site-ul Comisiei de muncă şi nici nu a fost trimis plenului, astfel încât el nu a putut fi supus votului în ultima săptămână din sesiunea parlamentară. Urgenţa adoptării acestui proiect de lege este determinată de necesitatea finanţării legii adoptată de Parlament, privind dublarea alocaţiilor pentru copii”
Florin Roman, lider deputați PNL