Românii salvatori care au plecat să dea o mână de ajutor în Turcia după cele două cutremure devastatoare au reușit să scoată o femeie în viaţa de sub dărâmături. Reacţia autorităţilor turce: „Echipele sunt dotate”.
Femeia scoasă de sub dărâmături de echipa de salvatori plecată din România este conștientă și cooperantă, deși de la primul cutremur devastator și până la găsirea ei s-au scurs mai bine de 100 de ore.
„La solicitarea expresă a autorităților turce, misiunile modului de căutare-salvare RO-USAR au continuat, inclusiv în afara sectorului repartizat echipei. La ultima misiune alocată, colegii noștri au identificat, în cursul serii de ieri (joi – n.red.), prin căutare tehnică (senzori acustici), posibila prezență a unor supraviețuitori. Din spusele localnicilor, clădirea prăbușită avea 9 etaje”, se arată în comunicatul IGSU.
În speranța că vor găsi și alți supraviețuitori, timp de câteva ore, operațiunile de salvare au fost continuate de structurile naționale, cu ajutorul echipei RO-USAR.
„În această dimineață (vineri – n.red.), în jurul orei 04.00 (ora locală), echipa de căutare-salvare a României a sprijinit autoritățile locale pentru extragerea unui supraviețuitor (o femeie în vârstă de 55-60 ani, conștientă, cooperantă) din cadrul clădirii rezidențiale prăbușite. Persoana a fost predată echipajelor medicale”, se mai arată în comunicat.
Salvatorii din România sunt autorizate special de Organizația Mondială a Sănătății.
”Au toate echipamentele moderne. Deci, aceste echipe au fost dotate cu tot ce le trebuie la nivel mondial. Această echipă să știți că este autorizată. Autorizarea acestor echipe le face Organizația Mondială a Sănătății, care are un organism specific pentru autorizare a acestor echipe, ca și posturile medicale avansate”, spune medicul coordonator SMURD, Bogdan Oprița.
Numărul persoanelor găsite moarte printre dărâmături în urma catastrofei din Turcia și Siria a crescut de la o oră la alta, ajungându-se la aproximativ 21000 de victime.
Conform autorităților turce mai sunt șanse să mai găsescă supraviețuitori în următoarele câteva ore, după care doar prin adevărate minuni vor mai putea fi desoperiți oameni vii în mormanele de moloz.
Astfel, misiunile de salvare vor deveni, din nefericire, misiuni de recuperare a cadavrelor celor care au rămas prinse sub miile de clădiri prăbușite.
Se așteaptă ca numărul victimelor să crească substanțial, în contextul în care sunt încă zone afectate de cutremurele în care echipele de intervenție nu au ajuns.
Astfel, oamenii sunt disperați și îi reproșează președintelui Recep Erdogan, care a fost zonele afectate, că nu îi ajută cu nimic.