Anul trecut guvernul emitea un nou cadru legislativ pentru românii care beneficiază de ajutor social din partea statului. Odată cu emiterea OUG 101/2021, deși statul garantează aceste ajutoare sociale, au fost reglementate și anumite obligații, dar și penalități, în cazul în care beneficiarii ajutoarelor sociale nu respectă cadrul legal recomandat.
În septembrie anul trecut, guvernul emitea o Ordonanță de urgență care reglementa statului beneficiarilor de ajutor social de șomaj, dar modifica anumite aspecte, lăsate nerezolvate până la data emiterii OUG 101/2021.
Prin emiterea acestui nou cadru legislativ s-au adus mai multe modificări la articolul 5 din Legea nr. 76/2002, referitor la ajutorul de șomaj, în contextul situației în care ne aflăm, și anume pandemia covid, dar și la Legea nr. 416/2001 privind venitul minim garantat.
Conform cadrului legal, pot beneficia de ajutorul social de șomaj toți cei „cu vârsta 16 ani și până la împlinirea vârstei de 30 de ani, care nu are loc de muncă, nu urmează o formă de învățământ și nu participă la activități de formare profesională”.
Pe de altă parte, odată cu aceste beneficii, vin și anumite responsabilități, atât din partea autorităților, cât și din partea beneficiarilor acestor măsuri de ajutor social, dar și penalități.
Un punct adăugat prin OUG 101/2021 este cel al obligativității din partea autorităților în măsură să prezinte, în fiecare lună românilor care beneficiază de ajutor social, programe de reformare și recalificare profesională, cu tot cu beneficiile ulterioare și posibila garantare a unui viitor loc de muncă pe specializarea din program.
Pe de altă parte, beneficiarilor li se recomandă, conform cadrului legal, să participe la toate aceste programe de reformare și recalificare profesională. În cazul în care nu sunt respectate aceste puncte, spune OUG 101/2021, există riscul ca beneficiarii să piardă banii oferiți prin aceste ajutoare sociale.
În același timp, Ministerul Educației a demarat un proiect de recalificare profesională, denumit „A doua șansă” și legiferat printr-un ordin de ministru, OME nr.3062/2022, conform Avocatnet.ro.
„pentru facilitarea angajării, precum și a participării la cursuri de formare profesională, în cazul persoanelor apte de muncă beneficiare de ajutor social care nu au un nivel de educație școlară sau cunoștințele necesare (…), agențiile teritoriale pentru ocuparea forței de muncă recomandă, în cadrul serviciilor de informare și consiliere profesională, înscrierea și parcurgerea cursurilor programului educațional «A doua șansă»”, se spune în OUG 101/2021
Programul „ A doua șansă”, organizat de ME, este axat pe două paliere. Primul este cel axat pe învățământul primar, până la clasa a IV-a, și al doilea, axat pe învățământul gimnazial, clasele V-VIII și clasele IX-X.