Ce se întâmplă cu ajutoarele sociale în România. Klaus Iohannis a semnat deja legea

Ce se întâmplă cu ajutoarele sociale în România. Klaus Iohannis a semnat deja legea
Modificări pentru cei din categoria cetățenilor care primesc ajutor social

Ce se întâmplă cu ajutoarele sociale de la noi? Este oficial! Klaus Iohannis a promulgat legea, iar acum vine cu precizări despre noile modificări în dreptul persoanelor care sunt ajutate exclusiv de statul român.

Modificări în dreptul ajutoarelor sociale. Klaus Iohannis a promulgat legea!

Klaus Iohannis a promulgat legea potrivit căreia ajutoarele sociale din România să fie majorate. Veste bună pentru mulți români carer vor beneficia de această creștere. Proiectul legislativ urmează să fie actualizat la data de 1 martie, cu rata de medie a inflației înregistrate în anul anterior.

Detaliul din proiect vine în completarea legii 76/2002 care are în prim-plan sistemul asigurărilor pentru șomaj și pentru stimularea ocupării forței de muncă. Indemnizația de șomaj și ajutoarele pentru încălzire sunt calculate în funcție de indicatorul social de referință.

Valoarea indicatorului de referință a fost stabilită în prezent la suma de 500 de lei. Aceasta nu a mai fost actualizată încă din anul 2008. Actualizarea urmează să fie făcută începând cu 1 martie a lui 2022.

Președintele României a trimis spre examinare o astfel de propunere în data de 24 decembrie a lui 2020. Camera Deputaților a adoptat acest proiect în luna octombrie a anului trecut, proiect inițiat de PSD, ALDE și Pro România.

Creșterea indemnizației urmează să se facă treptat. Parlamentarii stabiliseră la acea vreme că ”valoarea indicatorului social de referință să crească anual până la atingerea valorii de 1.200 de lei.”

-Pașii pentru creșterea aferentă:

  • la data de 1 ianuarie 2021, suma să fie majorată până la 780 lei;
  • la data de 1 ianuarie 2022, suma să fie majorată până la 990 lei;
  • la data de 1 ianuarie 2023, suma să fie majorată până la 1.200 lei.

Modificare și completare Llege nr. 4„6. 2001

  • (privind venitul minim garantat)

Art. I. ‒ Legea nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 401 din 20 iulie 2001, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi se completează, după cum urmează:

1. După articolul 27 se introduce un nou articol, art. 271, cu următorul cuprins:
„Art. 271 . ‒ (1) Guvernul, la propunerea Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale, poate acorda ajutoare de urgenţă, în bani sau în natură, familiilor sau persoanelor care se află în situaţii de necesitate cauzate de calamităţi naturale, incendii, accidente, epidemii, epizootii, precum şi pentru alte situaţii deosebite determinate de starea de sănătate ori altor cauze care pot conduce la apariţia sau sporirea riscului de excluziune socială, precum şi în alte situaţii stabilite prin hotărâre a Guvernului; hotărârea va cuprinde şi metodologia de acordare a ajutoarelor de urgenţă. (Sursa: cnd.alba24.ro)

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI