Românii care pot primi mai mulţi bani conform unui nou proiect. Sumele se vor dubla

Românii care pot primi mai mulţi bani conform unui nou proiect. Sumele se vor dubla
Ce ajutoare s-au dublat in acest an

Autoritățile au anunțat care sunt românii care pot primi mai mulţi bani conform unui nou proiect de lege. Sumele se vor dubla pentru această categorie de români, în cazul în care aceștia vor vea nevoie de aceste sume. Despre ce ajutoare este vorba, vedeți în rândurile de mai jos.

Se dublează ajutoarele pentru aceste categorii de români. Cine beneficiază

Statul român va ajuta și în acest an familiile și persoanele singure ale căror locuințe vor fi afectate de inundații, alunecări de teren, dar și de alte fenomene meteo deosebite, iar sumele din acest an sunt, potrivit unui proiect de hotărâre adoptat miercuri de Guvern, aproape duble față de cele stabilite pentru anul trecut.

Astfel, nu mai puțin de 6.000.000 de lei vor fi alocați pentru sprijinirea familiilor şi persoanelor singure afectate de inundaţii în cursul acestui an, potrivit proiectului de HG ce a primit astăzi acordul Guvernului.

Ce înseamnă inundații, de fapt

Inundaţiile cuprind, conform viitoarei hotărâri, atât ploile abundente, cât şi fenomenele asociate acestora, adică alunecările de teren şi fenomenele meteorologice deosebite, vânt puternic, grindină, viituri etc.

Sunt considerate familii sau persoane afectate de inundaţii cele ale căror locuinţe au fost avariate parţial sau în totalitate, conform evaluărilor şi constatărilor efectuate de autorităţile statului.

Sumele s-au dublat

Comparat cu sumele acordate anul trecut, stabilite prin HG 671/2021, ajutoarele propuse pentru 2022 sunt aproape duble. Spre exemplu, ajutoarele de urgenţă care se vor acorda familiilor sau persoanelor singure afectate de inundaţii, indiferent de veniturile lor, vor fi:

-câte 10.000 de lei pentru cei ale căror locuinţe au fost afectate în proporţie de peste 75% (inclusiv);
-câte 7.000 de lei pentru cei ale căror locuinţe au fost afectate în proporţie cuprinsă între 50% (inclusiv) şi 75%;
-câte 4.500 de lei pentru cei ale căror locuinţe au fost afectate în proporţie cuprinsă între 25% (inclusiv) şi 50%;
-câte 2.500 de lei pentru cei ale căror locuinţe au fost afectate în proporţie de până la 25%;
-câte 1.500 de lei pentru cei ale căror bunuri din locuinţă au fost deteriorate, indiferent de numărul sau tipul bunurilor.

Ajutor pentru bunuri stricate de inundații

Ajutorul de 1.500 de lei acordat în cazul bunurilor deteriorate se acordă suplimentar faţă de ajutoarele pentru afectarea locuinţei. De pildă, dacă locuința unei familii sau persoane a fost avariată în proporție de 60% și are și bunuri deteriorate de inundații sau alte fenomene meteo deosebite, aceasta va primi un ajutor total de 8.500 de lei.

De asemenea, în cazul care, din cauza inundațiilor, alunecărilor de teren sau fenomenelor meteo deosebite, se înregistrează victime omeneşti, familia persoanei decedate va beneficia suplimentar de un ajutor de 7.500 de lei, indiferent de numărul victimelor.

Pentru cazul în care persoana singură sau familia deţine mai multe locuinţe avariate, ajutorul se va acorda o singură dată, pentru una dintre proprietăți.

Urmăriți Playtech.ro și pe