Pensionarii care pot rămâne fără voucherul de 250 de lei de la stat. Cum e posibil

Pensionarii care pot rămâne fără voucherul de 250 de lei de la stat. Cum e posibil
Criteriile de eligibilitate pentru voucherele pentru alimente

Atunci când s-au anunțat vocherele în valoare de 250 de lei, Ministerul Muncii publica și listele cu beneficiari. Ceea ce s-a omis, poate, au fost și criteriile de eligibilitate a pensionarilor. Astăzi, conform Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, aceste criterii sunt adăugate la listele cu beneficiari. Cu alte cuvinte, există pensionarii care pot rămâne fără voucherul de 250 de lei de la stat. Cum e posibil, citiți în continuare.

Marcel Boloș spune care sunt pensionarii care pot rămâne fără voucherul de 250 de lei de la stat

Odată cu începerea lunii iunie, de la data de 1, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene anunța emiterea cardurilor sociale cu voucherele de 250 de lei. Voucherele, incluse  în programul „Sprijin pentru România”, sunt acordate unui număr de 2,5 milioane de pensionari„aflați în situații de deprivare materială sau risc de sărăcie”, după cum spune MIPE.

Voucherele, conform legii, vor fi emise odată la două luni. Emiterea se va face până în ianuarie 2023, conform calendarului publicat pe siteul ministerului.

Același minister spunea că „Distribuirea cardurilor pentru încasarea ajutoarelor a început mai devreme decât prevedea calendarul inițial. Astfel, primele carduri au ajuns la cei care au nevoie de acest sprijin în data de 10 iunie.”

Așa cum spuneam la început, cele două ministere publicau listele cu beneficiarii acestor vouchere, dar ceea ce omiteau să spună, sunt criteriile de eligibilitate ale acestor beneficiari. Conform unui comunicat, preluat de infofinanciar.ro, MIPE explică criteriile:

„Beneficiarii care nu vor mai îndeplini criteriile de eligibilitate (condiția referitoare la venitul maxim lunar) nu vor mai primi sumele programate să fie virate pe carduri în lunile august, octombrie și decembrie 2022.

Cardurile vor putea să rămână în posesia beneficiarilor, nefiind necesar ca ele să fie returnate către unitatea emitentă”, a explicat MIPE.

Criteriile de eligibilitate pentru voucherele pentru alimente

Mai pe scurt, dacă luna aceasta ați avut venituri mai mici decât baremul impus, iar în august veți avea venituri mai mari, riscați să pierdeți acest ajutor social. Criteriul de eligibilitate este valabil și pentru cei care aveau venituri peste 1.500 de lei, înainte de emiterea OUG 63/2022. Reamintim că pragul este un venit sub 1.500 de lei. În același text, MIPE a mai clarficat un aspect important al acestor criterii:

„Beneficiarii deveniți eligibili ulterior primei emisiuni de carduri vor primi ajutorul începând cu luna începerii eligibilității.

Suma acordată în exemplul dat de este de 750 lei (trei tranșe)”, clarifică reprezentanții MIPE.

Așdar, mare atenție la ce venituri ați avut și veți avea în continuare, altfel există riscul să pierdeți acest ajutor oferit de stat.