O nouă veste bună pentru români! Există câteva persoane ce vor putea să iasă la pensie cu 13 ani mai devreme. Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea, așa că mulți se vor bucura de odihnă mai repede!
În iulie Klaus Iohannis semna documentul prin care cei cu peste 25 de ani în câmpul muncii în industria de producţie de energie termică şi electrică vor beneficia de pensie pentru limită de vârstă.
Aceștia, conform legii vor putea să iasă la pensie mai devreme, cu reducerea vârstei standard de pensionare cu 13 ani. Legea a intrat în vigoare astăzi, 18 august 2021, beneficiarii direcți find acești angajați.
Începând de de astăzi cei care vor să iasă la pensie mai devreme, cu condiția să fi lucrat în aceste domenii de activitate, o pot face.
Schimbări mari pentru anumiți români! Klaus Iohannis a promulgat, vineri, legea ce o să îi bucure pe mulți. Cei ce au lucrat în industria de producție și energie termină și electrică vor putea beneficia de o reducere a vârstei standard de pensionare.
Prevederile o să intre în vigoare la 30 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial, așa că persoanele ce au avut un stagiu de cotizare de cel puțin 25 de ani în aceste domenii vor putea să iasă la pensie cu 13 ani mai devreme.
Este vizată, prin actul normativ, Legea nr. 263/2010 ce se referă la sistemul unitar de pensii publice. O să fie introduse noi activități din domeniul producției energiei electrice și termice, în categoria persoanelor ce desfășoară condiții de muncă speciale, dar și noi excepții privind prevederile de la art. 55 din lege.
Spre exemplu, în locurile de muncă desfășurate în condiții speciale o să fie considerate și activitățile de producție, mentenanță și asimilate din unitățile de producție a energiei electrice în termocentralele pe bază de cărbune, dar și în unitățile de extracție a cărbunelui.
Este valabil acest lucru și pentru persoanele ce lucrează cu utilajele specifice producţiei energiei electrice şi extracţiei cărbunelui. Vestea vine la timp pentru românii ce își doresc să își ia o pauză mai repede și să iasă la pensie.
Există noi reglementări privind modalitățile de pensionare ce au intrat în vigoare. Noile amendamente elimină cumulul de pensie cu salariul, dar fac și modificări privind dorințele românilor de a cumpăra vechime.
„Nu poţi să cumperi nişte ani-vechime doar ca să ieşi mai devreme la pensie. Este nefiresc şi anormal. Evident că ne-am gândit la această speculaţie şi am eliminat-o din lege.”, a declarat Daniel Baciu, președintele CNPP.
Mulți români sperau că pot cumpăra vechime pentru pensia anticipată, dar acest lucru nu mai este posibil după ce s-a publicat noua lege. Cei ce doresc, totuși, să recurgă la acest lucru trebuie să știe că totul se va putea face retroactiv pentru cei ce vor beneficia de pensia cu limită de vârstă.
„Dacă vă uitaţi foarte atent pe actul normativ, respectiv pe Ordonanţa 163/2020, care reglementează această cumpărare de vechime retroactivă, se specifică foarte clar că această cumpărare de vechime este valabilă numai pentru pensia de limită de vârstă.
Am făcut această facilitate pentru beneficiarii noştri numai în cazul în care oamenii îndeplinesc în mod clar condiţiile de limită de vârstă.”, a explicat Daniel Baciu.