Care este orașul din România în care trăiesc cei mai săraci pensionari. Nu au nici măcar bani de hrană

Care este orașul din România în care trăiesc cei mai săraci pensionari. Nu au nici măcar bani de hrană
Care este orașul din România în care trăiesc cei mai săraci pensionari

Județul Botoșani are cei mai săraci pensionari din țară. Majoritatea au pensii CAP și trăiesc de pe o zi pe alta cu greu. Sunt destui bătrâni care nu-și permit medicamentele pentru tratament și nici nu se pot hrăni cum trebuie.

Cei mai săraci pensionari

Statisticile naționale arată că în județul Botoșani trăiesc cei mai săraci pensionari. Vârstnicii trăiesc cum pot din pensia minimă. După o viață întreagă de muncă istovitoare, unii trăiesc și o bătrânețe de coșmar, plină de lipsuri. O treime din populația județului este reprezentată de pensionari.

Dintre aceștia, 75% din bătrâni au pensii mici, iar restul de 15% trăiesc cu pensii sociale. Aceștia din urmă sunt acei bătrâni care au muncit ani de zile a CAP-uri în anii comunismului. Riscă să moară cu zile, deoarece mulți nu își permit medicamente sau chiar hrană.

„În momentul de faţă, la nivelul judeţului Botoşani, înregistrăm un număr de 90.525 de pensionari, dintre care pensionari cu pensii de CAP sunt în jur de 12.645. Pensia medie pentru pensionarii de CAP este de 653 de lei.”, spune Cristina Anton, director la Casa Judeţeană de Pensii.

Mulți mor cu zile, fără bani de medicamente

Într-o astfel de situație se află și Moș Dumitru Grădinaru, din Burlești. Are 84 de ani și nu-și amintește când s-a odihnit ultima oară. A început să muncească de mic, de la 6-7 ani, alături de părinții lui. De atunci a muncit încontinuu. Nu a avut concedii și nici nu știe cum arată o stațiune.

Atâta muncă l-a betegit, abia își mai mișcă un picior. A lucrat 40 de ani pentru CAP la stână, în anii comunismului. Cel mai greu la muncă era vara, atunci când trebuia să-ți faci norma. După atâția ani de muncă grea, are o pensie de 800 de lei.

Moș Dumitru are hipertensiune arterială, un picior blocat și multe alte probleme de sănătate. Pentru toate acestea are nevoie de medicamente în fiecare lună. Însă, din păcate, nu și le permite pe toate.

„Ca să-mi mai rămână şi mie, îmi cumpăr pe rând medicamente. O lună pentru o boală, o lună pentru cealaltă. Când îi văd cum se duc, îmi vine să plâng. Mie să ştiţi că nu-mi pare rău că am muncit. Mi-a plăcut să muncesc. Dar parcă aşa sărăcie la bătrâneţe îi tare greu”, spune pensionarul botoşănean.

Ca și Moș Dumitru sunt majoritate pensionarilor din Botoșani. În afara de pensionarii CAP, o mare parte din vârstnicii din Botoșani au venituri mici.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI