Românii care ar putea primi 5.000 de euro drept ajutor. Cine se califică

Românii care ar putea primi 5.000 de euro drept ajutor. Cine se califică

O categorie de persoane cu dizabilități din România ar putea primi vouchere în valoare de 5.000 de euro în cadrul unui proiect menit să-i ajute să își găsească mai ușor un loc de muncă. Cine va putea beneficia de această șansă în plus și care sunt condițiile care trebuie îndeplinite cumulativ, în rândurile de mai jos.

Românii care ar putea primi 5.000 de euro drept ajutor

Persoanele cu dizabilități din Bistrița-Năsăud vor avea acces la valoare de 5.000 de euro în 2022, în cadrul unui proiect inițiat cu scopul de a-i ajuta pe aceștia să-și găsească mai ușor un loc de muncă.

Proiectul intitulat „Facilitarea inserției pe piața muncii a persoanelor cu dizabilități“, derulat în Bistrița-Năsăud, oferă aceste vouchere doar celor care întrunesc criteriile de eligibilitate, despre care vom vorbi cea de-a doua parte a materialului.

Partener al proiectului cofinanțat de Programul Operațional Capital Uman 2014-2020, Axa prioritară 3 – Locuri de muncă pentru toți, este Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Bistriţa-Năsăud.

„Obiectivul general al proiectului îl reprezintă asigurarea accesului persoanelor cu dizabilități, în condiții de egalitate cu ceilalți, la mediul fizic, informaţional şi comunicaţional, în vederea creșterii șanselor la piața liberă a muncii“, scrie bistriteanul.ro.

Proiectul se adresează atât șomerilor, cât și persoanelor inactive cu dizabilități, cu accent pe lucrătorii vârstnici (55-64 ani).

Citește și: Se dau bani de la stat pentru acești români. Nicolae Ciucă a făcut marele anunț

Cine se califică pentru vouchere

De acest sprijin financiar pot beneficia, la cerere, persoanele cu dizabilități non-NEET șomere, persoane inactive, persoane aflate în căutarea unui loc de muncă care beneficiază de măsuri active de ocupare.

Subvențiile sub formă de vouchere se acordă pentru achiziționarea de dispozitive și tehnologii asistive și tehnologii de acces, altele decât cele finanțate prin Fondul national unic de asigurări sociale de sănătate.

În ceea ce privește condițiile de eligibilitate, menționăm că voucherele pot fi accesate de persoanele care îndeplinesc următoarele criterii:

  • au o dizabilitate atestată prin certificatul de încadrare în grad de handicap;
  • se află în căutarea unui loc de muncă şi nu au un loc de muncă în prezent;
  • au vârsta între 18 şi 65 ani, inclusiv elevi şi studenţi.

Voucherele pot fi utilizate şi pentru achiziţia mai multor produse asistive.

„Condiţia este ca produsele să fie cuprinse în recomandarea medicului specialist privind tipul de tehnologii, dispozitive asistive şi tehnologii de acces“, mai notează sursa citată.