Restaurantul în care peste jumătate de angajați sunt persoane cu dizabilități este din Miercurea Ciuc, este și singurul de acest fel din România. Aici a poposit Papa Francisc în anul 2009.
De la finalul lunii martie, localul a fost acreditat e Autoritatea Națională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții ca unitate protejată. Aici, peste jumătatea din angajați sunt persoane cu dizabilități. Un astfel de restaurant le-a oferit ocazia de a intra pe piața muncii, de a fi apreciate și de a-și construi un viitor.
Péter György este șeful Departamentului de Îngrijire Socială și Medical al Caritas Alba Iulia. Acesta a povestit că procesul de acreditare a început la sfârșitul anului trecut. Atunci s-a reușit schimbarea legislației, astfel încât unele secții ale organizațiilor guvernamentale au putut fi acreditate ca unități protejate.
În momentul de față, la restaurant lucrează aproximativ 20 de persoane cu dizabilități. Acestea lucrează atât la bucătărie și restaurant, cât și la serviciul de catering. Oamenii sunt recunoscători și vin la muncă cu zâmbetul pe buze în fiecare zi.
Unul dintre cei mai motivați angajați este Balogh Szilveszter. Are 38 de ani și este din Miercurea Ciuc. Balogh este încântat ca poate să lucreze și că le poate fi de ajutor oaspeților. Spune că iubește ce face și că vine cu drag la serviciu în fiecare zi.
Péter György este de părere că persoanele cu dizabilități își găsesc cu greu un loc pe piața muncii. De cele mai multe ori, există o teamă de schimbare în rândul antreprenorilor, spune Péter. Acesta recunoaște că și în cazul său, la restaurant, au fost persoane care s-au întrebat dacă noii angajați vor face față.
Tuturor li s-a spus că li se va da posibilitatea să lucreze de la egal la egal. Toți colegii și oaspeții s-au obișnuit cu cu ei, dar și cu atmosfera destinsă și liniștită. Persoanele cu dizabilități angajate la restaurant sunt îndrumate de Kósa Zsuzsanna, o tânără minionă.
De-a lungul anilor, s-a chinuit să schimbe mentalități, îndrumându-i pe cei ca ea să fie mai încrezători în ei. Ea consideră că dizabilitatea sa nu trebuie să fie considerată o rușine. Lucrează cu drag și este recunoscătoare pentru oportunitatea primită.
Dacă angajezi o persoană cu dizabilităţi nicicum nu e ceva special, ar fi normal ca persoanele cu handicap să fie angajate, să aibă locuri de muncă, să fie create condiţii ca să poată lucra ca oamenii normali, pentru că toţi suntem variantele normalului. Şi de aceea eu sper că şi firme şi alte restaurante din Miercurea Ciuc ne vor lua ca exemplu pentru a angaja persoane cu dizabilităţi.