17 apr. 2019 | 06:30

Românii bagă bani în casă: cât cheltuiesc pe renovări și de unde au sumele generoase

Știri generale
Românii bagă bani în casă: cât cheltuiesc pe renovări și de unde au sumele generoase

Un număr mare dintre români face investiții în confortul căminului sau în proiect renovarea casei în următorii ani. Sumele cheltuite s-ar putea să fie mai mari decât crezi.

Cei de la IRSOP au dat publicității la începutul acestei săptămâni un studiu referitor la investițiile pe care le fac românii în renovarea locuinței. Institutul Român de Sondare a Opiniei Publice analizează de câțiva ani această situație și a ajuns la concluzia că sumele cheltuie pe acest subiect sunt din ce în ce mai mari.

Dacă percepi aceste investiții ca un barometru pentru creșterea calității vieții în țara noastră, s-ar putea să nu fii departe de adevăr. În definitiv, nu ai avea de ce să cheltui bani pentru o renovare dacă nu ești convins că vrei să rămâi sau să revii la un moment dat în România.

Unul din trei românie dorește să pornească în următorii cinci ani un proiect pentru îmbunătățirea casei. Un procent de 32% dintre cei intervievați intenționează să facă ceva similar în următoarele 12 luni, se mai arată în același studiu.

Printre principalele cauze detaliate în document care conduc la această stare de fapt se număra: învechirea imobilelor, rata scăzută de îmbunătățiri curente și proporția mică de locuințe noi ce nu reușește să contracareze trendul de învechire a locuințelor existențe.

În ceea ce privește sumele cheluite pentru aceste proiecte, valoarea medie investită se ridică la 4800 de euro pe familie în următoarele 12 luni. Același studiu realizat în 2017 s-a reflectat într-o sumă medie de 2600 de euro, mult mai mică decât în prezent.

Deși ai crede că mulți dintre românii care se ancorează la aceste investiții o fac din credite bancare, realitate este cu totul alta. Principala sursă de finanțare o reprezintă economiile realizate anterior. Pe locul doi urmează veniturile curente. Practic, din fiecare salariu, oamenii mai fac ceva în casă sau continuă un proiect din trecut. Prea puțini apelează la un credit, o dovadă de maturitate a educației financiare de la noi.