România, lovită de fenomene meteo severe. A fost emisă o avertizare de cod galben în acest weekend

România, lovită de fenomene meteo severe. A fost emisă o avertizare de cod galben în acest weekend
Trei zile de disconfort! A fost emisă o avertizare de cod galben în acest weekend

România, lovită de fenomene meteo severe! A fost emisă o avertizare de cod galben în acest weekend! Dacă v-ați făcut ceva planuri pentru acest weekend, nu uitați de umbrele și răcoritoare. Vă anunțăm că a fost emisă o avertizare în acest weekend. Conform datelor ANM, în aceste trei zile vom avea parte de val de căldură, disconfort termic ridicat. Tot azi, ANM spune că vom avea parte de instabilitate atmosferică temporar accentuată, și ploi însemnate cantitativ, între 20 și 22 august.

Cum va fi vremea în Europa în weekendul 19-20 august 2022

Un nou val de căldură sufocantă a cuprins Europa în ultimele zile. Temperaturile extreme au provocat condiții toride.

De la deteriorarea pistelor de aeroport și a căilor ferate până la incendii de vegetație în munți și în orașele din jur.

Temperaturile record „au fost depășite în multe locuri” din Europa.

Noile recorduri stabilite în Marea Britanie au fost deosebit de notabile”, spun specialiștii.

Recordurile de temperatură din toate timpurile nu numai că au fost depășite, dar au fost complet spulberate cu câteva grade, într-o țară în care înregistrările meteorologice fiabile datează de peste 150 de ani, precum este Anglia.

Trei zile de disconfort! A fost emisă o avertizare de cod galben în acest weekend

Deși această săptămână a vut valori termice ceva mai scăzute, cu toate astea a fost emisă o avertizare de cod galben în acest weekend.

Datele ANM anunță trei avertizări termice. Două sunt de Cod Galben și una de Cod Portocaliu pentru toate aceste trei zile de weekend.

Prima avertizare emisă în această dimineață este pentru intervalul 19 – 20 august, când vom avea parte de un val de căldură, și disconfort termic ridicat:

„Vineri și sâmbătă (19 și 20 august), valul de căldură se va menține în regiunile vestice și sudice și se va extinde și în vestul Transilvaniei, Maramureș, sudul Moldovei și zona continentală a Dobrogei.

Disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime se vor situa între 33 și 37 de grade, iar minimele nu vor coborî sub 18…21 de grade.”, spune ANM.

România, lovită de fenomene meteo severe

Avertizarea de Cod Portocaliu, valabilă pentru astăzi, 19 august, anunță val de căldură persistent și disconfort termic accentuat:

„Vineri (19 august), în zona joasă a județelor Caraș Severin, Timiș și Arad valul de căldură se va intensifica. Se vor înregistra frecvent temperaturi de 38…39 de grade și izolat 40 de grade, iar noaptea acestea nu vor coborî sub 20…23 de grade și, prin urmare, disconfortul termic va fi accentuat.”

Iar cea de-a treia avertizare, Cod Galben, între 20 august, ora 12:00 și 22 august, ora 10:00, vizează instabilitate atmosferică temporar accentuată, și ploi însemnate cantitativ:

„În intervalul menționat vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată. La început în Banat, Oltenia și în zonele montane, apoi în extindere în toată jumătatea vestică a teritoriului. Vor fi averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului și pe alocuri vijelii și grindină.

În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor depăși 25…40 l/mp. Pe arii restrânse 50…70 l/mp. În extremitatea de vest a țării se vor semnala fenomene asociate instabilității atmosferice și în noaptea de vineri spre sâmbătă (19/20 august), dar pe arii restrânse.”, mai anunță ANM.

Ca o ultimă informație, ANM spune că va exista, totuși, și probabilitatea de averse de ploaie între 19 și 21 august, în anumite zone, precum Banat, Crișana sau chiar Maramureș.