Avertizare ANM: cod galben de vijelii în România! Când vine urgia peste noi, din nou

Avertizare ANM: cod galben de vijelii în România! Când vine urgia peste noi, din nou
ANM a emis cod galben de vijelii si ploi torentiale

Este avertizare ANM de cod galben de vijelii în România. Meteorologii au anunțat când vine urgia peste noi. Cei care au crezut că au scăpat de vremea rea se înșală amarnic. Ne așteaptă un nou episod cu vijelii, ploi abundente, descărcări electrice și grindină. Mai multe amănunte, în rândurile de mai jos.

Vine din nou urgia în România. ANM a anunțat cod galben de vreme rea. Unde se așteaptă vijelii, ploi torențiale și grindină

Meteorologii Administrației Naționale de Meteorologie au emis un cod galben de instabilitate atmosferică accentuată, valabilă de vineri, 17 iunie, ora 11:00, până sâmbătă, 18 iunie, ora 06:00. În plus, a fost emisă și o informare meteorologică de vreme rea, însă fără cod, pentru toată țara, valabilă până sâmbătă.

Astfel, conform meteorologilor ANM, până sâmbătă la ora 06:00 în Transilvania, Moldova, Oltenia, Muntenia și local în Dobrogea și Banat, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată.

Fenomene așteptate în timpul avertizării meteorologice

În zonele anunțate, potrivit Administrației Naționale de Meteorologie, se vor înregistra descărcări electrice, intensificări ale vântului și vijelii, timp în care vitezele la rafală ale vântului vor trece de 55…75 de kilometri la oră, ploi torențiale și izolat va cădea grindină.

În noaptea de vineri spre sâmbătă, conform avertizării meteo ANM, aria acestor fenomene va fi în restrângere treptată. Astfel, cantitățile de apă vor depăși 20-30 de litri pe metrul pătrat și izolat 40 de litri pe metrul pătrat.

Care sunt zonele vizate de avertizarea meteorologică, conform ANM

Conform avertizării meteo ANM, sunt vizate județele Maramureș, Bistrița-Năsăud, Suceava, Botoșani, Iași, Neamț, Bacău, Vaslui, Galați, Vrancea, Cluj, Mureș, Harghita, Covasna, Brașov, Sibiu, Alba, Hunedoara, Caraș-Severin, Gorj, Mehedinți, Vâlcea, Dolj, Argeș, Olt, Dâmbovița, Teleorman, Prahova, Ilfov, Giurgiu, Călărași, Ialomița, Buzău, Brăila, Tulcea și Constanța.

În plus, conform Administrației Naționale de Meteorologie, a fost emisă și o informare meteorologică de instabilitate atmosferică temporar accentuată fără cod. Aceasta, potrivit meteorologilor, este valabilă de vineri, 17 iunie, ora 11:00 până sâmbătă, 18 iunie, ora 10:00, în tot teritoriul.

Cantitățile de apă pot ajunge și la 40 de litri pe metrul pătrat

În intervalul precizat de ANM, manifestările de instabilitate atmosferică se vor extinde treptat. Astfel, vremea rea se va semnala în cea mai mare parte a României și se vor intensifica, îndeosebi după-amiaza și seara.

Conform prognozei, vor exista perioade cu averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și izolat este posibil să pice și grindină. Nu în ultimul rând, cantitățile de apă vor depăși pe arii restrânse între 25 și 40 de litri pe metrul pătrat.