ANM anunță cod portocaliu de ploi și grindină. Ce județe sunt afectate și până când ține avertizarea

ANM anunță cod portocaliu de ploi și grindină. Ce județe sunt afectate și până când ține avertizarea

Meteorologii vin cu vești proaste legate de vreme. ANM a emis o avertizare cod galben și cod portocaliu de ploi și grindină care vizează mai multe județe din nordul, vestul și centrul țării.

ANM a emis duminică, 7 iulie, noi avertizări de vreme rea. Prima atenționare, cod galben, intră în vigoare la prânz, la orele 12:00 și e valabil până la ora 18:00. De la ora 18:00 intră în vigoare un cod portocaliu de ploi și grindină în vestul, sudul și sud-vestul țării.

Potrivit meteorologilor, în vestul, centrul și nordul țării și local în zonele montane și submontane, instabilitatea atmosferică se va accentua și se va manifesta prin intensificări ale vântului, vijelii, averse torențiale, frecvente descărcări electrice și grindină. Cantitățile de apă vor depăși 20 – 25 l/mp și pe arii restrânse 40 – 50 l/mp.

În regiunile din sudul și estul țării, duminică după-amiaza, vremea va fi călduroasă, local caniculară în Câmpia Română, iar disconfortul termic se va accentua.

ANM: cod portocaliu de ploi și grindină

Vremea rea continuă și duminică seară. De la ora 18.00 în județele Arad, Timiș, Caraș-Severin, Hunedoara, Alba, Sibiu, Mehedinți, Gorj, Dolj, Olt, Vâlcea, Argeș, Dâmbovița, Teleorman și Giurgiu vor fi perioade, la început în sud-vest, apoi și în sud, cu intensificări puternice ale vântului (rafale de peste 80 – 90 km/h), vijelii, frecvente descărcări electrice, averse torențiale și grindină.

Codul portocaliu expiră luni dimineață, la ora 6:00.

În restul țării, însă, vremea se menține caniculară. Duminică, în Capitală, se vor înregistra maxime de 32 de grade Celsius. Meteorologii anunţă cer parţial însorit pe timpul zilei. Noaptea, termometrele vor arăta 19 grade Celsius.

Vremea va fi instabilă după-amiaza și noaptea, când vor fi înnorări temporar accentuate, intensificări de scurtă durată ale vântului, vijelii, frecvente descărcări electrice și averse, posibil torențiale și grindină. Temperaturile se vor menţine plăcute, cu valori de până la 29 de grade, presiunea aerului va fi mai mică faţă de cea confortabilă.