Când a fost întrebat cât costă o pâine, în contextul creșterilor accelerate de prețuri din ultima vreme, Florin Cîțu, premierul României, a spus că nu știe cât costă, iar asta pentru că el nu obișnuiește să consume acest aliment de bază pentru mulți români.
De altfel, România este cel mai mare consumator de pâine din Uniunea Europeană, consumul mediu/cap de locuitor fiind de peste 90 de kilograme de pâine în ultimii 5 ani.
În plus, fabricarea pâinii a fost cea mai mare piață din industria alimentară din 2020, indică datele INS – Institutul Național de Statistică. Astfel, sunt peste 6.500 de companii care produc pâine şi prăjituri, iar cifra lor de afaceri totală a ajuns la 7 miliarde lei anul trecut.
De asemenea, industria pâinii este cel mai mare angajator din industria alimentară, cu 50.000 de locuri de muncă susţinute, iar în ce privește prețul pâinii, acesta se situează în țara noastră la aproape la jumătatea mediei europene, mai exact la 56%, arată tot INS.
Cea mai scumpă pâine din Uniunea Europeană se regăsește însă în Danemarca, în vreme ce în țări precum Bulgaria şi Polonia preţul pâinii este la sub 70% din media europeană.
Producătorii de pâine din România au anunțat scumpiri. Această creştere a preţului vine pe fondul scumpirii făinii, a uleiului, a curentului şi a carburanţilor. În acest context, patronii din panificaţie anunţă că franzela de 300 de grame va costa 1,5 lei bucata, de la 1,2-1,3 lei în prezent, cât plătește acum omul pe ea în magazine. Acestă evoluție crescătoare este cauzată scumpirea materiei prime, adică a făinii.
De la 1 ron la 1,30 ron cât este preț actual, scumpirea este rezultată în urma slabei recolte de grâu în 2020.
”În acest moment, prețul fabricii angro este între 0,95 și 1 leu, franzela fresh 300 de grame neambalată. Ca și estimare va ajunge undeva la 1,10 lei 1,20 prețul angro al fabricii de pâine, astfel încât pe raft va fi 1,40 -1,50.
Acest lucru se va întâmpla foarte rapid, că deja materiile prime sunt în creștere. Ca să ne asigurăm o rentabilitate minimă va trebui să umblăm puțin la preț în sens crescător. În bugetul unei familii nu cred ca e atat de mult. Este o sumă, dar cred ca se poate depăși momentul”, spunea, recent, Bogdan Iosif, administratorul unei fabrici de pâine din Urlaţi, la Antena 3.
Însă nu doar făina s-a scumpit, ci și celelalte materii prime au înregistrat creșteri substanțiale: drojdia +20%, uleiul de palmier +50%. Unde mai pui că alte scumpiri s-au produs și la energia electrică, gazele naturale, motorină, benzină etc.