Întreaga presă europeană vorbește în acest început de an de un „Cocktail de virusuri respiratorii” afectează țările UE, cu niveluri ridicate de gripă. Din păcate nici România nu este ferită de acest aspect, și se pare că suntem la un pas de epidemie de gripă, iar autoritățile au anunțat câte cazuri au fost înregistrate în ultimele zile. Citește mai departe și află detaliile.
Cele mai recente rapoarte venite din Europa de Vest trag un mare semnal de alarmă cu privire la o posibilă epidemie de gripă. Conform acestor rapoarte, multe țări europene se confruntă cu o epidemie de gripă sezonieră, iar Italia, în special, se confruntă cu unul dintre cele mai grave sezoane de gripă din ultimii ani.
Citește despre: Care sunt diferențele dintre răceală și gripă, de fapt. Cei mai mulți oameni confundă
Fabrizio Pregliasco, profesor asociat în domeniul sănătății la Universitatea din Milano, a declarat pentru Euronews că „gripa provoacă de obicei mii de decese anual în Italia, deoarece, la fel ca alte boli respiratorii, poate agrava patologiile cardiace și respiratorii preexistente sau poate provoca pneumonie virală”.
Un moment similar a avut loc și între 2021 și 2022, când, între octombrie 2021 și septembrie 2022, mai multe focare de gripă au fost depistate în 37 de țări europene, așa cum anunța UE.
Numărul tot mai mare de infectări a dus la schimbarea atitudinii factorilor de decizie din Ministerul Sănătății, iar la acest moment, conform declarațiilor făcute de Ioana Stăncel, expert în politici de sănătate publică, România este la un pas de epidemie de gripă.
„Suntem aproape de a declara o epidemie de viroze respiratorii cu virus gripal. Probabil că raportările de joi, de mâine, de la Institutul Naţional de Sănătate Publică vor indica o apropiere a epidemiei de gripă, deşi ne aşteptăm ca acestea să fie vârfurile de incidenţă şi ulterior, în următoarele zece zile, să înceapă să descrească incidenţa la nivel naţional”, a afirmat Ioana Stăncel, potrivit News.ro.
Afirmațiile acesteia aveau să fie susținute și de alți specialiști, precum medicul Adrian Marinescu, care a ținut să reamintească faptul că ”este un sezon de infecţii respiratorii care pune, realmente, probleme”.
Datele din ultimele zile arată că la spitalele din România cel puțin unul din cinci pacienți este diagnosticat cu gripă. Pe de altă parte, deși nu s-au instaurat procedurile specifice unei epidemii, ministrul Rafila spune că am putea asista, din păcate, la o escaladare a situației de fapt în România:
„(…) dacă vor exista trei săptămâni care depăşesc media multianuală de număr de cazuri de gripă, atunci se poate pune problema unei situaţii de tip epidemic, dar această situaţie de tip epidemic evoluează diferit în funcţie de zonele şi de oraşele din ţară”.
Deși suntem la un pas de epidemie de gripă, atât factorii de decizie din Ministerul Sănătății, cât și medicii specialiști din spitalele din România speră la o diminuare a cazurilor și se recomandă ca populația să meargă să se vaccineze.