Dr. Mihai Craiu este unul dintre cei mai apreciați medici pediatri din România, acesta fiind extrem de mediatizat și în spațiul public, acolo unde a ales să le ofere sfaturi prețioase părinților în perioada pandemiei sau în alte momente cu impact medical puternic. Recent, specialistul a dorit să dezbată cazul băiețelului de 3 ani din Brașov, care a murit la scurt timp după ce a ajuns la spital în stare gravă.
Cazul băiețelului din Brașov, care a fost adus în stare gravă la spital, abia putând respira, a fost mediatizat, creând panică în rândul cetățenilor, în special al părinților. Micuțul a fost testat la spital de gripă, testul fiind pozitiv. Din păcate, starea sa a fost mult prea gravă pentru a putea fi salvat, iar după decesul său, oamenii legii au deschis o anchetă pentru a afla adevăratul motiv al morții și posibila legătură cu gripa.
Astfel, Mihai Craiu și-a exprimat regretul pentru cele întâmplate, însă le solicită părinților să nu se alarmeze pornind de la cazuri izolate, ci mai degrabă, face apel la informare și prevenție. Specialistul confirmă explozia cazurilor de gripă în comparație cu ultimii zece ani.
„Sunt așteptate rezultatele anchetei oficiale, anchetă ce va stabili dacă această tragedie are, sau nu, legătură cu agravarea unei infecții gripale. Înainte de a ne pronunța ferm asupra tragediei, trebuie făcut un efort de a înțelege ce se întâmplă și ce ar putea fi făcut…
Se întâmplă și în România ce se întâmplă în restul emisferei nordice. O creștere masivă a numărului de cazuri de gripă, cea mai mare din ultimii 10 ani”, a transmis medicul.
Potrivit medicului pediatru, cea mai afectată categorie de persoane afectată de gripă este cea reprezentată de copiii sub 5 ani, la această vârstă fiind și cele mai multe spitalizări. După copii, următoarele persoane vizate sunt cele cu vârsta de peste 65 de ani.
Medicul atrage atenția asupra informațiilor pe care orice părinte trebuie să le cunoască în acest sezon, fiind esențială înțelegerea fenomenului, fără a lăsa panica să se instaleze.
Copiii, mai ales cei sub 5 ani, reprezintă principala grupă de vârstă la care se observă un număr mare de spitalizări. Abia pe locul doi sunt seniorii cu vârste peste 65 ani.
Iar sezonul acesta creșterea numărului de spitalizări la copil, ca urmare a complicațiilor gripei, a apărut foarte repede față de anii trecuți (încă din noiembrie 2022) și a urcat la cote alarmante. Sau în restul UE sau în UK.
Și acolo au fost întâlnite, din păcate, decese la copil (în Connecticut, Idaho, Illinois au fost raportate in ultima perioadă decese la copii, ca urmare a complicațiilor gripei”, a adăugat medicul pe pagina de Facebook „Spitalul Virtual pentru Copii”
Pediatrul Mihai Craiu recomandă prevenția înaintea panicii. Acesta sfătuiește pe toată lumea, dar în special pe părinți, să fie foarte atenți atunci când frecventează spațiile închise, acestea fiind cele mai periculoase. Specialistul recomandă purtarea măștii în spații nearisite și o igienă atentă a mainilor.
Medicul avertizează că virusul gripal rămâne pe suprafețe, motiv pentru care, atingerea acestora, iar ulterior, contactul cu față, gura, ochii, crește posibilitatea contactării.
„Înainte de a ne panica total sau a căuta vinovați în loc de soluții, trebuie să știm că:
1. Gripa este o infecție acută posibil severă a căilor aeriene și se transmite în special pe cale aerogenă. Cu alte cuvinte este MULT mai probabil să luăm gripă într-un spațiu închis, aglomerat unde există persoane care strănută sau tușesc. Riscul este MUUULT mai mic în aer liber.2. Putem scădea riscul de îmbolnăvire și altfel decât evitând aglomerația… Prin aerisirea frecventă (cu toată spaima noastră că „ne trage curentul” chiar vor trebuie aerisite bine clasele, începând de acum), sau prin folosirea măștii, mai ales în zonele aglomerate (metrou, magazin, sală de clasă etc). Chiar și o mască improvizată sau o bandană pusă la gură reprezintă opțiuni mai bune decât … nimic.
3. Virusul gripal supraviețuiește pe suprafețe și poate ajunge cu ușurință în nasul, gura sau ochii unui copil, care se atinge la față, cu mâinile nespălate, în special după ce a atins clanțe, mânere, balustrade, etc în locuri aglomerate. Ar trebui să reinvățăm spălatul corect al mâinilor și tușitul în plica cotului, ca în primele luni de pandemie…
Cam asta se poate face ACUM. Restul sunt emoții și așteptări nerezonabile”, scrie medicul Mihai Craiu pe o rețea socială.