Medicii din România, autoritățile și cetățenii au intrat în alertă după extinderea valului de viroze, gripă și cazuri de Covid-19. Spre deosebire de anii anteriori, atunci când singura infecție predominantă era cea de Covid-19, anul acesta, gripa și Covid-19 par să meargă în paralel, fenomen care aduce un plus de îngrijorare. Cu toate acestea, directorul medical de la „Matei Balș” vine cu informații menite să alunge stresul din rândul pacienților. Ce trebuie să știe fiecare cetățean.
Medicul Adrian Marinescu a vorbit despre cel mai nou fenomen care pune stăpânire pe România în această perioadă specifică virozelor, gripei și infecției cu Covid-19. Spre deosebire de anii anteriori, când cele mai multe persoane se îmbolnăveau doar de Covid-19, anul acesta, cazurile de gripă sunt în continuă creștere, dublând uneori infecția cu Covid-19. Această intersectare a celor două infecții poartă denumirea de Fluronă.
Primele simptome ale dublei infecții sunt durerile musculare intense, care pot crea o stare foarte proastă pacientului, uneori putând fi pus la pat. Medicul Adrian Marinescu avertizează că numărul cazurilor de Fluronă vor crește în perioada următoare, însă pacienții nu trebuie să intre în panică.
„Aș spune că e situația în care avem concomitent cele două virusuri, virusul gripal și SARS-CoV-2. Am vorbit despre Flurona și în timpul pandemiei, doar că atunci circulația virusurilor gripale era extrem de limitată și erau foarte rare.
Ce e important de spus este că în viitorul apropiat s-ar putea să vorbim de mai multe cazuri, pentru că vorbim de un trend ascendent în săptămâni care urmează de gripă și este posibil să avem astfel de cazuri”, a dezvăluit medicul, la Antena3 CNN.
Dr. Adrian Marinescu a vorbit despre prezența unei simptomatologii mai puternice, rezultatul combinației dintre dureri musculare și articulare puternice, cât și dureri de cap. Pentru a știi exact de unde provin simptomele, medicul îndeamnă cetățenii să se testeze atât pentru gripă, cât și pentru Covid-19.
„Două lucruri înseamnă. În primul rând o simptomatologie, evident mai zgomotoasă. Cine a trecut prin gripă știe ce înseamnă durerile musculare, articulare și durerile de cap, doar că aici vor fi de intensitate mai mare, cu o stare generală modificată brusc, și cred că toate aceste cazuri ar trebui să testăm pentru a avea diagnostic”, a adăugat sursa citată.
O importanță majoră o are atenția sporită în rândul persoanelor vulnerabile, astfel că, acestea se pot confrunta cu complicații în cazul apariției celor două infecții.
„Și mai important, faptul că la persoanele care sunt vulnerabile s-ar putea ca prezența concomitentă a celor două virusuri să ducă într-o mai mare măsură la complicații”, avertizează specialistul.