Nu stăm noi românii bine la multe capitole, însă la unul suntem cu siguranță fruntași. România a devenit lider european la exportul de cereale, după izbucnirea războiului din Ucraina. Explicația este simplă: Rusia și Ucraina au blocat exporturile, așa că țările care cumăpărau grâu, orz, soia și ulei de floarea soarelui din aceste țări au fost nevoite să se reorienteze către alte state.
Și cum alte țări din Uniunea Europeană, precum Ungaria, au decis să restricționeze exporturile pe fondul creșterii prețurilor, țara noastră a devenit principalul furnizor de cereale către export. Ministrul agricuturii ne dă însă asigurări că avem suficiente rezerve pentru consumul intern, iar către export va merge doar surplusul.
În ultimele două săptămâni, din România au plecat către export aproape 180 de mii de tone de grâu, o cantitate uriașă față de aceeași perioadă a anului trecut când țara noastră exporta circa 62.800 de tone de grâu, adică de aproape trei ori mai puțin.
Anul trecut, România a avut o producție de 11 milioane de tone de grâu.
Și la capitolul exportului de orz țara noastră este în topul țărilor din UE. De la începutul lunii, România a trimis către statele din blocul comunitar aproximativ 48 de mii de tone, ceea ce ne face să fim pe locul doi în rândul țărilor europene care au exportat acest tip de cereală în ultimele două săptămâni, după Franța cu 92 de mii de tone.
Ministrul Agriculturii Adrian Chesnoiu a declarat că aceasta „este o oportunitate pentru noi” de a ne poziționa ca lideri în exportul de cereale. Oficialul dă însă asigurări că România are suficiente rezerve pentru populație și că la export va ajunge doar surplusul.
„Avem consumul intern asigurat, iar surplusul poate merge către aprovizionarea altor state”, a declarat Adrian Chesnoiu.
Din ziua în care a început Războiul din Ucraina, prețul grâului a explodat la bursele de cereale și a ajuns la un nivel istoric. Intermediarii au profitat de moment și au cumpărat grâne de la fermierii români cu un preț scăzut pentru a-l vinde mai apoi la un cost mult mai mare.
În urmă cu aproximativ două săptămâni, ministrul Agriculturii a declarat că România nu se află în situația țărilor care au intrat într-o criză privind aprovizionarea cu cereale.
România nu importă grâu, sunt doar anumite sortimente în cantități limitate. România produce peste 11 milioane de tone, iar consumul intern este de peste 4,3 milioane tone. România nu este în situația statelor care încearcă să își asigure consumul intern”, a declarat acesta într-o conferință de presă.
Citește și: „Noi creșteri de prețuri în martie 2022. Ne vor afecta pe toți”