23 mai 2023 | 15:23

România este în coada Europei! Suntem cei mai afectați, avem 87% din toată Uniunea Europeană

Știri generale
România este în coada Europei! Suntem cei mai afectați, avem 87% din toată Uniunea Europeană
România este în coada Europei

În ciuda unor progrese importante înregistrate în ultimele luni, România este la coada Europei. Fenomenul alarmant afectează țara noastră cel mai mult, avem 87% din toată Uniunea Europeană. Ce au transmis recent specialiștii de la Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară (EFSA).

România, cea mai afectată țară din Uniunea Europeană

Progresele importante înregistrare de țara noastră în ultimele 12 luni nu schimbat faptul că România este la coada Europei, țara noastră rămânând cea mai afectată din Uniunea Europeană de pesta porcină.

Cu toate că, în anul 2022, numărul de focare de pestă porcină a înregistrat „o diminuare considerabilă” la nivelul Uniunii Europene, specialiștii de la Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară (EFSA) fac în continuare apel la vigilență.

În ultimele 12 luni, 374 de focare au fost raportate în fermele de pe teritoriul UE, cu 79% mai puține decât în anul precendent.

„Scăderea a fost una deosebit de importantă în România, Polonia şi Bulgaria”, subliniază EFSA într-un raport publicat luni.

România rămâne cea mai afectată țară din UE, 87% din totalul de focare – adică 327 – fiind descoperite la noi în țară.

„Chiar dacă ultimul nostru raport arată semne încurajatoare că eforturile destinate opririi răspândirii virusului ar putea să dea roade, imaginea la nivelul UE nu este în niciun caz una universal pozitivă şi trebuie să rămânem vigilenţi”, a declarat directorul executiv al EFSA, Bernhard Url.

Până în acest moment, pesta porcină africană a fost identificată în fermele de porci din opt ţări UE: Germania, Bulgaria, Italia, Letonia, Lituania, Polonia, România şi Slovacia. De asemenea, situaţia epidemiologică s-a deteriorat în 2022 în ţările vecine ale UE: Macedonia de Nord, Republica Moldova, Ucraina şi Serbia, ţara cea mai afectată ţară non-UE, cu 107 din cele 159 de focare înregistrate în ţările vecine UE.

Te-ar putea interesa și: Produsul alimentar din România care intră pe piaţa din America. Îl vom putea exporta în cantităţi mari

Un nou focar a fost descoperit la Satu Mare

Luni, 22 mai 2023, reprezentanți ai Prefecturii au transmis că peste 10.000 de porci dintr-o fermă din Satu Mare vor fi sacrificați, după depistarea unui focar de pestă porcină africană.

„S-a adoptat Decizia Nr. 7 din 22.05.2023 privind aprobarea Planului de măsuri pentru focarele de pestă porcină africana din localitatea Moftin şi zonele considerate de risc crescut care va fi transmisă pentru implementare tuturor Unităţilor Locale de Sprijin (UAT).

Principalele măsuri stabilite azi privesc catagrafierea şi inspecţia animalelor receptive din exploataţia afectată, restricţionarea mişcării animalelor şi stabilirea zonelor de protecţie şi supraveghere.

S-a stabilit o zonă de protecţie în jurul focarului cu o rază de 3 km, incluzând localităţile: Moftinu Mare, Ghilvaci. S-a stabilit o zonă de supraveghere în jurul focarului cu o rază de 10 km, incluzând localităţile: Doba, Păulian, Dacia, Boghiş, Traian, Moftinu Mic, Moftinu Mare, Domăneşti, Ghilvaci fără Sanmiclăuş, Istrău, Căpleni parţial, Crişeni, Terebeşti, Pişcari, Aliza”, precizează sursa citată.

Te-ar putea interesa și: Ce animale nu mai au voie aceşti români să crească în curte. E decizia autorităţilor locale

Parteneri
Drama actorului Valeriu Pavel Dan. Ce a îndurat cu un an înainte de moarte
Redactia.ro
Horoscop săptămâna 18-24 octombrie. Două zodii primesc vești bune, iar un nativ trece printr-o situație tensionată
Click.ro
„Putin are o retorică din ce în ce mai iresponsabilă.” Reacția NATO după ce o dronă rusească a pătruns în spațiul aerian al României
Digi24
Propunerea INDECENTĂ primită de Prințesa Diana de la un celebru miliardar. E INCREDIBIL ce a putut să-i spună!
Vocea.biz
Ea e 'prințesa' lui Țiriac! Cu ce se ocupă Ioana, singura fiică a miliardarului român / FOTO
Unica.ro
Scandal uriaș în lumea divelor. Ilinca Vandici și Lora, vorbe usturătoare
EVZ.ro
Lora o pune la punct pe Ilinca Vandici după ce aceasta a comentat despre nunta cântăreței! Ce a enervat-o la culme pe artistă 
Spynews
Vladimir Putin a renunțat, e definitiv! Decizia ISTORICĂ a Rusiei. Toată planeta aştepta anunțul
Capital.ro
Sfântul pe care îl sărbătorim azi, 18 octombrie. O mulțime de români îi poartă numele. E cruce neagră în calendar
Avantaje
VIN BANII pentru ajutorul de încălzire! Iată cine primește banii
Mediaflux
Cum arată Gina Felea în 2024! A împlinit recent 40 de ani și a trecut printr-o transformare uriașă | FOTO
Spynews.ro
De ce nu existau țărani grași acum 100 de ani. Dieta zilnică a strămoșilor noștri o să te surprindă
Realitatea.net
Imagini din garsoniera în care locuiește Ioana Tufaru, după ce a plecat din casa lui Gigi Becali: „Luca are în sfârșit camera lui”
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro