Americanii vor avea șansa să guste dintr-un produs deosebit din România chiar la ei acasă. Așadar, care este produsul alimentar din România care intră pe piaţa din America. Îl vom putea exporta în cantităţi mari.
Producătorii români de salam de Sibiu și alte produse din carne de porc vor avea posibilitatea să își exporte și pe piața americană produsele.
Astfel, autoritățile americane pentru siguranța alimentară au stabilit că standardele legale în domeniu din România corespund exigențelor din Statele Unite.
Măsura luată a fost salutată și de ambasada Americii în țara noastră, printr-un comunicat de presă.
„Ne bucurăm că salamul de Sibiu și alte produse românești din carne de porc vor ajunge în Statele Unite. Recent, Serviciul de Inspecție și Siguranță Alimentară (Food Safety and Inspection Service – FSIS) al U.S. Department of Agriculture a stabilit că legile, reglementările și sistemul de inspecție pentru siguranța alimentelor din România ating un nivel de protecție echivalent cu cel aplicat pe plan intern în Statele Unite, restabilind astfel eligibilitatea României de a exporta în SUA produse din carne de porc provenite din unități românești certificate”, a anunțat pe Facebook, Ambasada SUA la București.
Ca urmare, luni, producătorul de mezeluri Cris-Tim, fondat de Radu și Cristina Timiș, a informat și el că autoritățile americane au dat undă verde pentru salamul de Sibiu IGP (indicație geografică protejată).
„România devine eligibilă să exporte salamurile crud-uscate, categorie din care face parte și faimosul salam de Sibiu IGP. Liderul pieței, grupul Cris-Tim a jucat un rol determinant în decizia autorităților americane de resort de a permite importul acestei categorii de produse din România. Ne bucurăm că după ani de muncă susţinută a fost posibilă această realizare” – a anunțat firma românească, pe pagina ei socială.
De asemenea, pe site-ul oficial al FSIS se arată că sunt permise, în anumite condiții, importurile pe piața din SUA a anumitor produse din carne de porc din țara noastră, însă există și unele restricții care țin de protecția împotriva pestei porcine africane, în contextul prezenței acestei boli care afectează porcinele de pe teritoriul României.
Nu în ultimul rând, trebuie reamintit că, din anul 2016, produsul „Salam de Sibiu” este protejat ca brand românesc, de Uniunea Europeană, prin sistemul de denumire de indicație geografică protejată (IGP).