Dacă recent vorbeam de o propunere legislativă, modificată ulterior, de limitare a numărului de animale crescute de în ograda românilor, se pare că membrii unui Consiliu Local s-au grăbit în a impune o astfel de decizie, dar nu în sate, ci la oraș. Așa că, citește mai departe și află ce animale nu mai au voie aceşti români să crească în curte, și unde mai ales.
Pe 19 aprilie, în plenul Camerei Deputaților era aprobat un proiect de lege, după ce comisiile de specialitate de aici modificau punctele cheie în proiectul aprobat și votat de Senat. Vorbim, așadar, de anumite normative pentru creșterea animalelor, în special a porcinelor, în gospodăriile individuale, și tot pe 19 aprilie prezentam aici toate cele 16 puncte normative votate. Acum se așteaptă ca acest cadru legal normativ să fie promulgat de către Klaus Iohannis.
Proiectul inițial din Senat limita numărul de porcine crescute în gospodării la 5, dar modificările de la Camera Deputaților scoate această limitare, dar impune anumite condiții, mai ales în contextul epidemiilor de pestă porcină care au făcut ravagii în ultimii ani printre animalele crescute de fermieri.
Dar, deși legea nu este încă promulgată, se pare că membrii unui Consiliu Local, poate cu exces de zel, au luat o decizie asemănătoare proiectului inițial, cu singura modificare că nu limitează numărul de animle, ci le interzice definitiv.
În urma unui vot în Consiliul Local Craiova, reprezentanții USR sunt cei care au inițiat acest proiect local de a interzice creșterea în gospodăriile din orașul Craiova, în zonele denumite „A” și „B” a cailor, caprelor, gâștelor, oilor, găinilor și a porcilor. Ideea USR a fost susținută inclusiv de reprezentanții locali ai PNL, tot pentru zona „A” și „B”, zona „D”, fiind lăsată pentru o altă rundă de discuții.
Liderul consilierilor USR, altărui de consilierul local PNl, au susținut ideea implementării, în primă fază, a acestor reglementări doar în primele două zone, urmând ca de anul următor să rediscute dacă și în zona„D” să se ia o decizie asemănătoare:
„Din păcate, unele locuri, mai ales cele din zona D a municipiului Craiova, sunt numai cu numele în oraş, faptic sunt undeva în Evul Mediu. Oamenii nu au apă şi canal.
De facto ei trăiesc undeva în mediul rural, sunt numai pe hârtie în Municipiul Craiova. Primăria Craiova nu a investit nimic în comunitatea lor în ultimii 50 de ani,” a spus Cezar Drăgoescu, liderul consilierilor USR.
Zonele în cauză sunt, de fapt, zone rurale preluate de municipiul Craiova, dar, mai spune același Cezar Drăgoescu, liderul consilierilor USR, locuitorii din aceste zone sunt obișnuiți în a avea animale în ogradă, de aici și problemele care ar putea apărea după implementarea acestei decizii a Consiliului Local Craiova.
Un motiv întemeiat din spatele acestei decizii, totuși controversate, este faptul că locuitorii din zona metropolitană a orașului Craiova au tot făcut sesizări către autorităților locale, în urma apariției acestor animale din ce în ce mai mult prin oraș.
Măsura, în afară de interdicția în sine, mai prevede și amenzi cuprinse înre 500 și 2.500 de lei, în cazul gospodăriile private, și sume între 1.000 și 2.500 de lei pentru persoanele juridice, conform publicației „Gazeta de Sud”.
Reamintim că o decizie asemănătoare era luată în 2021 de către autoritățile locale din Piatra Neamț, dar măsura se referea la creșterea animalelor și păsărilor de curte în gospodăriile din Piatra-Neamț dacă cotețele și cuibarele nu sunt autorizate, iar amenda este între 1.000 și 1.500 lei.