România dă clasă Bulgariei! În ultimii ani Europa de Est, cu toate crizele prin care a trecut, a reușit să se mențină sus. Un număr important de state au rămas pe locuri fruntașe în categoria celor mai dezvoltate țări din lume. Ca o ironie, conform unor date recente, România a urcat cu nu mai puțin de 15 locuri. Această creștere a determinat devansarea vecinilor de la sud de Dunăre. Cu alte cuvinte, am putea spune că România dă clasă Bulgariei, în topul care arată adevărul despre cele două ţări.
Ca în fiecare an, Banca Mondială împarte economiile lumii în patru grupe de venituri. Este vorba de țările cu venituri mici, cele cu venituri medii inferioare, și cele cu venituri medii superioare și ridicate.
Clasificările sunt actualizate în fiecare an la 1 iulie și se bazează pe venitul net brut (VNB) pe cap de locuitor din anul precedent (2021). Măsurile VNB sunt exprimate în dolari americani și sunt determinate cu ajutorul unor factori de conversie derivați conform metodei Atlas.
Conform acestei clasificări, Banca Mondială anunță că România a avut un venit mediu superior, la 1 iulie a.c., de 14,170, în comparație cu 2021, aceeași perioadă, când era de 12,570.
Cu alte cuvinte, explică Banca Mondială, economia României a fost, de asemenea, afectată de pandemia de COVID-19 în 2020 și a trecut în grupa veniturilor medii superioare. În 2021, România a cunoscut o revenire puternică, readucând țara noastră în grupul țărilor cu venituri ridicate.
De cealaltă parte, în aceleași clasificări, Bulgaria este în prezent singura țară din UE care nu face parte din grupul celor mai dezvoltate țări din lume. Noile date sunt, conform IDH, indicele de dezvoltare umană pentru 2021. Datele au fost prezentate de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare.
Principalul motiv al declinului Bulgariei este rata necontrolată a mortalității în timpul pandemiei de coronavirus. Țara părăsește categoria „Dezvoltare umană foarte ridicată”și coboară patru poziții în clasament.
Conform raportului, Bulgaria coboară pe locul 68, fiind depășită de Serbia, Muntenegru și Georgia, inclusiv România, care ocupă locul 53. Indicele de dezvoltare umană măsoară bunăstarea a 191 de țări în funcție de trei indicatori principali:
De la începutul pandemiei, IDH a scăzut la nivel mondial timp de doi ani la rând, pentru prima dată de când a fost introdus în urmă cu 32 de ani.
O națiune este considerată în mod obișnuit ca fiind „dezvoltată” dacă îndeplinește anumite criterii socio-economice. În unele cazuri, acest lucru poate fi la fel de simplu ca și faptul că are o economie suficient de dezvoltată.
În cazul în care acest lucru nu este adecvat, alte criterii de calificare pot include, dar nu se limitează la PIB/VNB pe cap de locuitor al unei țări, nivelul de industrializare, nivelul general de trai și/sau nivelul de infrastructură tehnologică de care dispune.
Acești factori sunt de obicei interconectați, de exemplu, nivelul tehnologiei disponibile poate avea un impact asupra valorii PIB-ului pe care o țară este capabilă să îl genereze etc. Potrivit ONU, în 2020, 36 de țări erau considerate „dezvoltate”. Toate țările dezvoltate erau situate fie în America de Nord, fie în Europa, fie în „Asia și Pacificul dezvoltate”.