Veste tristă pentru milioane de români. Banca Mondială a făcut anunțul crunt despre prețurile alimentelor

Veste tristă pentru milioane de români. Banca Mondială a făcut anunțul crunt despre prețurile alimentelor
Banca Mondiala a anuntat ce se intampla cu preturile la alimente

Banca Mondială a făcut anunțul crunt despre prețurile alimentelor, astfel că sunt vești triste pentru milioane de români. S-a anunțat cât vor mai trebui să îndure românii prețurile mari la alimentele de bază. Toate detaliile, în rândurile de mai jos.

Veste proastă pentru milioane de români. Ce anunț a făcut Banca Mondială despre prețurile la alimente

Preţurile la alimente şi energie, a căror majorare a fost accentuată de războiul din Ucraina, ar putea rămâne mari timp de mai mulţi ani, a estimat Banca Mondială, informează AFP.

Astfel, românii s-ar putea confrunta cu prețurile exagerate, atât la energie, precum și la alimentele de bază până în anul 2024.

Războiul din Ucraina a provocat un șoc major în majoritatea piețelor

„Războiul din Ucraina a provocat un şoc major pe pieţele produselor de bază şi a modificat fizionomia schimburilor, a producţiei şi a consumului la nivel mondial. Preţurile se vor menţine la niveluri istorice până la sfârşitul lui 2024”, susţine Banca Mondială într-un raport publicat marţi.

Creșterea prețurilor la energie, cea mai mare din ultimii aproape 50 de ani

Creşterea preţurilor la energie este cea mai substanțială înregistrată după criza petrolieră din anul 1973.

„La nivel global, este vorba de cel mai mare şoc asupra produselor de bază pe care l-am cunoscut după anii 1970. Acest şoc este agravat de recrudescenţa restricţiilor pentru comerţul cu produse alimentare, carburant şi îngrăşăminte”, estimează vicepreşedintele Băncii Mondiale, Indermit Gill, adăugând că aceasta face să planeze „spectrul stagflaţiei”.

Când se va mai ieftini energia, conform BM

De asemenea, în cazul preţurilor la energie, Banca Mondială mizează pe o creştere de peste 50% în acest an, urmată de scăderi în 2023 şi 2024. Pentru produsele non-energetice, cum sunt cele agricole şi metalele, Banca Mondială preconizează o creştere de peste 20% în acest an şi scăderi pe parcursul următorilor ani.

„Cu toate acestea, preţurile produselor de bază ar urma să rămână cu mult peste media din ultimii cinci ani şi, în cazul unui război prelungit sau al unor noi sancţiuni împotriva Rusiei, ar putea deveni şi mai ridicate şi mai volatile decât se preconizează în prezent”, a avertizat Banca Mondială.

Banca Mondială ajută țările să facă față pandemiei de coronavirus

Nu în ultimul rând, grupul Băncii Mondiale, una dintre cele mai mari surse de finanţare şi expertiză pentru ţările în curs de dezvoltare, adoptă măsuri rapide şi complexe pentru a ajuta aceste state să îşi consolideze reacţia faţă de provocările generate de pandemia de coronavirus.