România are cea mai ieftină mâncare din Uniunea Europeană. Cum stăm în alte clasamente ale prețurilor

România are cea mai ieftină mâncare din Uniunea Europeană. Cum stăm în alte clasamente ale prețurilor
Romania are cele mai ieftine alimente din UE

România are cea mai ieftină mâncare din Uniunea Europeană, potrivit datelor Oficiului European de Statistică (Eurostat). La polul opus, cele mai mari prețuri s-au înregistrat în Danemarca, Irlanda și Luxemburg. Cum stăm în alte clasamente ale prețurilor, vedeți în rândurile de mai jos.

Românii au cele mai ieftine alimente din UE. Care sunt celelalte clasamente de prețuri

Nivelul preţurilor pentru bunuri de consum şi servicii în Uniunea Europeană a variat substanțial în 2021, cel mai scăzut fiind în Polonia, România şi Bulgaria, potrivit datelor Oficiului European de Statistică (Eurostat).

Anul trecut, cel mai scăzut nivel al preţurilor din Uniunea Europeană s-a înregistrat în Polonia (60% din media UE), România şi Bulgaria (ambele cu câte 56% din media UE).

Care sunt țările cu cele mai mari prețuri

De partea cealaltă, cel mai mare nivel al preţurilor în UE s-a înregistrat în Danemarca şi Irlanda (ambele 140% din media UE), Luxemburg (132%), Suedia (128%) şi Finlanda (126%).

De asemenea, anul trecut, nivelul preţurilor la restaurante şi hoteluri a fost de aproape 3,4 ori mai mare în cea mai scumpă ţară comparat cu cea mai ieftină. În plus, nivelul preţurilor a variat de la 46% din media UE în Bulgaria, 54% în România şi 62% în Ungaria, la 155% din media UE în Danemarca, 137% în Suedia şi 133% în Finlanda, mai arată datele Eurostat, potirivit Agerpres.

Prețurile la tutun și alcool, diferențe substanțiale în Uniunea Europeană

Pe locul doi în ceea ce priveşte diferenţa de preţuri se regăsește alcoolul şi tutunul, cel mai scăzut nivel fiind în Bulgaria (64% din media UE), Polonia (72%) şi Ungaria (79%), iar cel mai ridicat în Irlanda (205% din media UE), urmată de Finlanda (173%), Suedia (136%), Danemarca şi Franţa (ambele 134%). Variaţiile de preţ sunt date de diferenţele de impozitare pentru produsele respective.

Țările din UE cu cele mai mici prețuri la alimente și băuturi nealcoolice

Alimentele şi băuturile nealcoolice au prețurile cele mai mici în România (69% din media) şi Polonia (72%), în timp ce cele mai scumpe se regăsesc în Luxemburg (125% din media UE), Danemarca (120%) şi Irlanda (119%).

Îmbrăcămintea este segmentul de produse unde preţurile diferă mai puţin în rândul statelor membre ale UE, oscilând de la 76% din media UE în Bulgaria la 134% în Danemarca.

Diferențe mici la electronice

Diferențe mici se înregistrează şi la echipamentele de transport personal, cele mai ieftine fiind în Polonia (81% din media UE), iar cele mai scumpe în Danemarca (138%).

De asemenea, diferenţele de preţ sunt de asemenea limitate la produsele electronice de consum, de la 88% din media UE în Polonia la 113% în Ţările de Jos.