Țara din Europa unde nu simți creșterea prețurilor. Criza economică nu există deloc

Țara din Europa unde nu simți creșterea prețurilor. Criza economică nu există deloc
Tara din Europa unde te-ai putea stabili

Toată lumea visează la un trai mai bun. Compromisurile și sacrificiile sunt aproape la ordinea zilei. Lucrăm în mai multe locuri, stăm peste program, totul pentru a câștiga mai mulți bani. Din cauza scumpirilor, românii dau tot salariul pe cumpărăturile de bază. Ei bine, trebuie să știi că există o țară în Europa unde nu simți creșterea prețurilor. Aici merită să emigrezi.

În ce țară europeană poți trăi fără grija zilei de mâine

Eurostat, serviciul de statistici al Comisiei Europene, a dezvăluit topul țărilor din UE cu cea mai mare putere de cumpărare. Într-un anumit stat, criza generată de creșterea prețurilor la utilități, la alimente, combustibili sau servicii se simte destul de puțin. Cetățenii săi au în continuare o putere de cumpărare de aproape trei ori mai mare decât cea a mediei europene. Unde se întâmplă asta?

Mulți oameni se întreabă care este țara cu cel mai ridicat nivel de trai din Europa. Eurostat a analizat economiile statelor europene și a ajuns la concluzia că aici merită să trăiești. Criza economică nici nu există. Vezi și Ce prețuri ne așteaptă în 2023. Inflația o s-o ia razna, explicațiile analiștilor sunt clare.

Cel mai ridicat nivel de trai din UE

Este vorba despre Luxemburg. Serviciul de statistici al Comisiei Europene arată că vecina Belgiei și a Franței are o putere de cumpărare de aproape trei ori mai mare decât media europeană, adică 277%! Comparativ, România s-a situat în plutonul țărilor cu cel mai scăzut nivel de trai din Uniunea Europeană, cu un scor de 73% din media UE. Sub țara noastră se află Letonia (71%), Croația (70%), Slovacia (68%), Grecia (65%) și Bulgaria (55%), estimează Eurostat.

Unde se câștigă foarte prost

Cât despre salariul minim pe economie, lucrurile stau cam la fel. Statele cu cele mai mici salarii garantate sunt Bulgaria, România, Slovacia, Polonia şi Cehia. Bulgarii încasează și 90 de euro lunar, iar cehii – 290 de euro pe lună. Urmează Portugalia, Spania, Malta şi Slovenia, unde salariile minime se încadrează între 460 şi 750 de euro. Din grupa țărilor bogate fac parte Franţa, Belgia, Marea Britanie, Olanda, Irlanda şi Luxemburg, unde plafonul minim garantat depăşeşte 1.200 de euro lunar.

Detalii cheie despre Eurostat

Eurostat reprezintă departamentul Comisiei responsabil de publicarea unor statistici comparabile pentru tot teritoriul blocului comunitar. Serviciul consolidează datele adunate de autorități și le armonizează pentru a garanta că fiecare indicator, cum ar fi valoarea șomajului, este calculat la fel în toate statele membre ale UE. Sediul se află în Luxemburg.